Τα παιδιά που είναι ικανά να συγκεντρώνονται, έχουν καλύτερη υγεία ως ενήλικες

Σάββατο, 30 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα παιδιά που μπορούν να συγκεντρωθούν σε κάτι, που εστιάζουν την προσοχή τους και που δεν αντιδρούν αρνητικά με το παραμικρό, έχουν κατά μέσο όρο καλύτερη υγεία όταν γίνουν ενήλικες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη Λάουρα Κουμπζάνσκι, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Health Psychology της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την μελέτη, ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού «πυροδοτούν» θετικά συναισθήματα και πιθανότατα συμβάλλουν, όταν πια το παιδί έχει γίνει ενήλικας, να αναπτύξει πιο υγιή και θετική συμπεριφορά, καλύτερη αντοχή στο στρες και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα προβλήματα της ζωής.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που στην ηλικία των επτά ετών μπορούσαν να παραμένουν συγκεντρωμένα σε μια δραστηριότητα, να επιμένουν στην επίλυση ενός προβλήματος, να μην αντιδρούν αρνητικά σε διάφορες καταστάσεις και να μην κλείνονται με εσωστρέφεια στον εαυτό τους, 30 χρόνια αργότερα εμφανίζουν καλύτερη γενική υγεία και χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων (καρδιά, διαβήτης, καρκίνος, άσθμα, αρθριτικά, έλκος κ.α.).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θετική επίπτωση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κορίτσια-γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τη βιολογία τους, αν και θεωρούν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να κατανοηθούν καλύτερα αυτές οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις.

Η συσχέτιση της ικανότητας συγκέντρωσης με την καλύτερη υγεία βρέθηκε ότι ισχύει ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των παιδιών (και αργότερα των ενηλίκων), το χρώμα ή τη φυλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr