Τηλεόραση και παιδί

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε πόση τηλεόραση μπορείτε να αφήνετε τα παιδιά σας να βλέπουν είναι να τη θεωρήσετε ως κάτι παραπλήσιο με την άσπρη ζάχαρη: θέλετε το παιδί σας να απολαμβάνει τη γλυκιά γεύση της, αλλά να μην την καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες.

Γι' αυτό πρέπει να ελέγχετε το χρόνο που περνούν τα παιδιά σας μπροστά στην τηλεόραση. Κατά τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα παιδιά δεν επιτρέπεται να βλέπουν τηλεόραση περισσότερες από μία ή δύο ώρες τη μέρα, ενώ τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να βλέπουν καθόλου. Είναι προτιμότερο να προσέξετε και να έχετε σκληρή γραμμή ως προς την ώρα που περνούν τα παιδιά σας μπροστά στην τηλεόραση από την αρχή. Είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσετε τα πρότυπά σας αργότερα παρά να ξεκολλήσετε ένα 18μηνο από το αγαπημένο του καρτούν. Και να μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση ως εκπαιδευτικό εργαλείο.

Περιορίστε τις ώρες που περνά το παιδί σας μπροστά στην τηλεόραση
Αν το παιδί σας δεν έχει συμπληρώσει ακόμη τα 2 του χρόνια, είναι προτιμότερο να περιορίζετε την τηλεόραση στο ελάχιστο δυνατό. Αν όμως του επιτρέπετε να βλέπει λίγη τηλεόραση, φροντίστε να μην το αφήνετε μπροστά της περισσότερα από 15 λεπτά κάθε φορά. Αν το αφήσετε πολύ περισσότερο, κινδυνεύετε να γυρίσετε τον εγκέφαλο του παιδιού σας στον αυτόματο πιλότο. Όταν το παιδί συμπληρώσει τα 2 του χρόνια, περιορίστε το συνολικό χρόνο που περνά μπροστά στην τηλεόραση σε μια ώρα την ημέρα - ακόμη κι αυτό είναι πολύ για ένα δραστήριο πιτσιρίκι. Φροντίστε να μην υπάρχει τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρά του και να την κλείνετε πάντα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Παρακολουθείστε εκπομπές, όχι τηλεόραση
Αντί να κάθεστε και να βλέπετε ό,τι παίζει η τηλεόραση όταν την έχετε ανοικτή, επιλέξτε προσεκτικά τι εκπομπές μπορεί ή είναι καλό να βλέπει το παιδί σας, κι όταν τελειώνει η εκπομπή, κλείστε τη συσκευή. Μπορείτε επίσης να γράφετε σε βίντεο τις εκπομπές που θέλετε, έτσι το παιδί σας θα μπορεί να παρακολουθεί ό,τι θέλετε και όταν το θέλετε. Η προειδοποίηση ότι μια εκπομπή θα τελειώσει σε δύο λεπτά θα το βοηθήσει να περάσει στην επόμενη δραστηριότητα.

Επιλέξτε ήρεμες εκπομπές
Οι εικόνες που τρέχουν με πιο αργούς ρυθμούς δίνουν χρόνο στα παιδιά να σκεφτούν τι βλέπουν και τα βοηθά να απορροφήσουν τις πληροφορίες. Αντίθετα, τα μέρη με πυκνή δράση και οι ταχέως εναλλασσόμενες εικόνες τους προκαλούν σύγχυση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ορισμένων ερευνών, τα παιδιά που βλέπουν υπερβολική βία στην τηλεόραση, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν επιθετικές συμπεριφορές. Μείνετε επίσης μακριά κι από όσες εκπομπές φοβίζουν τα παιδιά. Επιλέξτε καλύτερα απλές εκπομπές που προάγουν με κάποιο τρόπο τη διαδραστικότητα. Οι καλύτερες εκπομπές είναι εκείνες που εμπνέουν το παιδί να παράγει ήχους, για παράδειγμα λέξεις και τραγούδια, ή να χορεύει.

Δείτε κι εσείς τηλεόραση μαζί με το παιδί σας
Σε μια πρόσφατη μελέτη εξετάσθηκαν τρεις διαφορετικές ομάδες παιδιών: παιδιά με απεριόριστη πρόσβαση στην τηλεόραση, παιδιά με μέτρια πρόσβαση στην τηλεόραση που έβλεπαν όμως μόνα τους, χωρίς κάποιον γονέα στο πλευρό τους, και παιδιά με μέτρια πρόσβαση στην τηλεόραση αλλά που την παρακολουθούσαν έχοντας μαζί τους κάποιον γονέα. Η τρίτη ομάδα παιδιών είχε σημαντικά υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις από τις άλλες δύο ομάδες. Σαν το γεγονός τού ότι βρίσκονταν εκεί οι γονείς να έλεγε στο παιδί “είσαι σημαντικός/ή για μας”. Φυσικά, πολλοί και πολλές από μας χρησιμοποιούμε πότε πότε την τηλεόραση και το βίντεο σαν μπέιμπι σίτερ, αλλά αν αφήνετε το παιδί μόνο του μπροστά στην τηλεόραση για πολλή ώρα του στέλνετε το μήνυμα ότι δεν νοιάζεστε για το τι βλέπει. Αν γίνεται, καθίστε κάπου δίπλα του και κάντε παράλληλα μια άλλη δουλειά, ώστε να μπορείτε και να δουλεύετε και να βλέπετε τηλεόραση ταυτόχρονα. Έτσι η τηλεόραση γίνεται μια δραστηριότητα που κι οι δύο απολαμβάνετε από κοινού.
Βοηθήστε το παιδί σας να βλέπει τηλεόραση με κριτική ματιάι

Εξηγήστε στο παιδί σας τι γίνεται σε μια εκπομπή και ενθαρρύνετέ το να σας υποβάλει ερωτήσεις και να συνδέσει αυτό που γίνεται στην εκπομπή με τη δική του ζωή. Εάν έχετε γράψει την εκπομπή και τη βλέπετε σε βίντεο ή DVD, μπορείτε να τη σταματάτε κάθε τόσο ώστε να παίρνετε το χρόνο να συζητάτε με το παιδί αυτό που βλέπει. Αν βλέπετε μια εκπομπή από βίντεο, μπορείτε επίσης να περάσετε με fast-forward τις διαφημίσεις. Αν τις δείτε όμως, βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στις διαφημίσεις και την εκπομπή.

Επεκτείνετε το περιεχόμενο της εκπομπής με δραστηριότητες και βιβλία
Αν εσείς και το πιτσιρίκι σας μόλις είδατε μια παιδική εκπομπή που έδειχνε τα νούμερα, μιλήστε μετά γι' αυτό και βρείτε κι άλλα παραδείγματα να του δώσετε. Όταν στρώνετε το τραπέζι για παράδειγμα, πείτε του: “Για δες, ο σημερινός αριθμός ήταν τρία κι εμείς εδώ βάζουμε τρία πιάτα”. Κατόπιν διαβάστε και συζητήστε ένα βιβλίο που περιγράφει τους αριθμούς.

πηγή:www.yourbaby.gr/