Χυμοί και Διατροφή

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι χυμοί και η προσφορά τους στον οργανισμό μας

Οι χυμοί, ως φυσικά παράγωγα των φρούτων, έχουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και είναι ιδανικοί για την κάλυψη μίας εκ των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως. Κι αυτό γιατί προσφέρουν στον οργανισμό τόνωση και ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτική προστασία ενώ παράλληλα τον ενυδατώνουν.

Η κατανάλωση χυμών έχει ευεργετική επίδραση σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Για την παιδική και την εφηβική ηλικία που οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ταχύτατοι, και οι απαιτήσεις σωματικής και πνευματικής απόδοσης υψηλές, οι χυμοί αποτελούν ένα πολύ υγιεινό και γευστικό snack.

Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά συνήθως δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Για το λόγο αυτό ο χυμός αποτελεί την ιδανική λύση για τη συμπλήρωση ενός μέρους της ποσότητας αυτής αλλά και μέσο εξοικείωσης με τις γεύσεις των φρούτων.

Οι γυναίκες στην παραγωγική ηλικία τείνουν να είναι πιο ευάλωτες σε προβλήματα αναιμίας. Η βιταμίνη C που περιέχουν οι χυμοί, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες είναι η απώλεια οστικής μάζας δηλ. η οστεοπόρωση. Πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική σχέση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και της οστικής υγείας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο διπλασιασμός της κατανάλωσης φρούτων από ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να αυξήσει την οστική τους πυκνότητα κατά 5%.

Λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν οι χυμοί, είναι κατάλληλοι για να δίνουν στους εργαζομένους την ενέργεια που χρειάζονται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για τα άτομα τρίτης ηλικίας οι χυμοί αποτελούν έναν γευστικό τρόπο συμπλήρωσης της απαραίτητης ενυδάτωσής τους, αφού καταναλώνουν λιγότερα υγρά λόγω της απώλειας του αισθήματος της διψάς.
Επίδραση των χυμών φρούτων στην υγεία

Είναι γνωστό ότι η ευεργετική δράση των φρούτων και των χυμών δεν περιορίζεται σε μία μόνο θρεπτική ουσία που περιέχουν. Βιταμίνες όπως C, E, φυλλικό οξύ και Α, καροτενοειδή, καθώς και άλλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο και διαιτητικές ίνες, είναι γνωστό ότι στοιχειοθετούν το πλαίσιο της υψηλής θρεπτικής αξίας τους.

Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως μη θρεπτικά συστατικά, συστατικά δηλαδή που δεν είναι ούτε βιταμίνες ούτε άλλα ιχνοστοιχεία ή μέταλλα και προσδιορίζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των φρούτων, μαγνητίζουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον. Το πορτοκαλί χρώμα στο πορτοκάλι, η πικρή γεύση στο γκρέιπφρουτ και η μαλακή υφή στο βερίκοκο οφείλονται σε μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται φλαβονοειδή και πολλές μελέτες τους αποδίδουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Με άλλα λόγια τα φλαβονοειδή μπορούν να «αποκρούουν» την επικίνδυνη επίθεση των ελευθέρων ριζών που ο οργανισμός δέχεται καθημερινά συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της καλύτερης υγείας μας. Έτσι η πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου φαίνεται να έχουν ισχυρό σύμμαχο τα φλαβονοειδή.

* Ένα φρούτο ακόμη;

* Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και των χυμών τους προφυλάσσουν από τέτοια νοσήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός ότι η επικοινωνιακή καμπάνια του Αμερικάνικου Συλλόγου Διαιτολόγων για μια υγιεινότερη διατροφή έχει ως πυρήνα την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ανά μέρα. Αντίστοιχη καμπάνια στη Δανία αναφέρεται στην κατανάλωση 9 μερίδων φρούτων και λαχανικών τη μέρα. Οι χυμοί φρούτων

* Η πράξη ωστόσο δείχνει ότι η προσέγγιση ενός τέτοιου στόχου μάλλον δεν είναι πολύ ρεαλιστική, καθώς η ολοένα και ισχυρότερα ριζωμένη αντίληψη περί γρήγορου φαγητού, δεν αφήνει μεγάλο μερίδιο στα φρούτα στο καθημερινό διαιτολόγιο. Ισχυρισμοί τύπου «που θα κουβαλώ τα φρούτα στο σχολείο ή στο γραφείο» ή «δεν ακούς όσα λέγονται για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν» δίνουν το άλλοθι για τη διατήρηση της φιλοσοφίας του fast-food. Ωστόσο οι χυμοί φρούτων φαίνεται να αποτελούν μια ενδεδειγμένη λύση. Καθότι εύχρηστοι και προσβάσιμοι ανά πάσα στιγμή από τον καθένα (σχολείο, δρόμο, γραφείο) μας δίνουν τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας και παράλληλα συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωσή του. Προσοχή στην αποθήκευση και διατήρηση

Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τα πολύτιμα συστατικά που είναι κρυμμένα στα φρούτα και στους χυμούς τους είναι ευπρόσβλητα από τη θερμοκρασία και το φως. Μεγάλες ποσότητες των υδατοδιαλυτών βιταμινών, κυρίως C, χάνονται όταν οι χυμοί δεν είναι σωστά συσκευασμένοι ή εκτίθενται για πολύ ώρα στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Πηγή : www.nutrimed.gr