Στο «συρτάρι» η εναλλακτική αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Την εφαρμογή του νόμου για την εναλλακτική αντιμετώπιση όσων ανηλίκων διαπράττουν πλημμεληματικές πράξεις, ο οποίος παραμένει στο «συρτάρι» από το 2003, προτείνουν νομικοί, αντί της θεσμοθέτησης νέων κατασταλτικών μέτρων για τους ανήλικους που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η εισαγγελέας Εφετών και πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Ειρήνη Μελίστα- Πανταζή κρίνει ότι η επαναφορά στην επικαιρότητα του νόμου, και κυρίως η εφαρμογή του στην πράξη, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών με πρωταγωνιστές κατά κύριο λόγο νεαρούς.

«Η αποχή του εισαγγελέα από την ποινική δίωξη του ανήλικου παραβάτη, ως πρώτο μέτρο πρόληψης στο δικαστικό σύστημα», ήταν το θέμα που έθεσε επί τάπητος η εισαγγελέας σε ημερίδα στο Εφετείο Αθηνών για τους ανήλικους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο νόμος υπάρχει εδώ και έξι χρόνια αλλά παραμένει στο «συρτάρι», καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη μορφή απονομής δικαιοσύνης για τους ανήλικους παραβάτες, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η κ. Μελίστα- Πανταζή «η επίκληση έλλειψης πόρων για τη δημιουργία δομών στη σύγχρονη πραγματικότητα, δηλώνει ότι η πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και ακόμα το αντιπαρέρχεται ιεραρχώντας τους σκοπούς και τις ανάγκες της με κριτήριο την πελατειακή σχέση με τους πολίτες από τους οποίους εξαιρούνται τα παιδιά».

Οι νομικοί έχουν εξ αρχής αντιταχθεί στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για την αυστηροποίηση των ποινών για όσους δράστες αξιόποινων πράξεων φέρουν κουκούλα και υποστηρίζουν ότι η πρόληψη είναι φθηνότερη της καταστολής.

Σύμφωνα με το νόμο που παραμένει στα χαρτιά, η εναλλακτική αντιμετώπιση για τους ανήλικους παραβάτες προβλέπει αποχή του εισαγγελέα από την άσκηση δίωξης ανηλίκων για πταίσματα και πλημμελήματα. Επιπλέον, εισάγει το θεσμό του Διαμεσολαβητή, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή θύμα με θύτη, με στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε ο ανήλικος.

Πηγή: Τα Νέα
Φωτογραφία: www.antinews.gr