Παιδιά vs Γονείς 1-0 Σε Θέματα Διαδικτύου Στην Ελλάδα

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας ανέλυσε και παρουσίασε τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με το ρόλο των γονιών για τα θέματα διαδικτυακής ασφάλειας των παιδιών τους. Για την Ελλάδα τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αφού στη χώρα μας , σε αντίθεση ε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα παιδιά φαίνεται να γνωρίζουν καλύτερα και να χειρίζονται συχνότερα το διαδίκτυο από ότι οι γονείς τους.

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό των ευρωπαίων γονιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο είναι μεγαλύτερο από εκείνο των παιδιών τους στις ηλικίες 6-10 ( 84 % των γονέων σε σχέση με 75% των παιδιών) ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η διαφορά σχεδόν εξαλείφεται με τους γονείς να διατηρούν ωστόσο τα σκήπτρα. Στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών ξεπερνά το αντίστοιχο των γονιών σε κάθε ηλικία. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προέκυψε για τη χώρα μας είναι η ανεπαρκής χρήση του διαδικτύου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό μάλλον δε μας κάνει εντύπωση αν λάβουμε υπόψη μας τις πολυχρονισμένες δομές ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα στοιχειωδώς εξοπλισμένα εργαστήρια H/Y.

Τα ελληνόπουλα έχουν συχνή πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των internet café σε ποσοστό 27% ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 3%.. Το σπίτι είναι ο βασικός χώρος πρόσβασης. Τα παιδιά στην Ευρώπη έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σχολείο σε ποσοστό 57% ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 26%. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής " οφείλεται κυρίως στο χαμηλό επίπεδο χρήσης του διαθέσιμου ευρυζωνικού Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου με ενεργό τρόπο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και σε μαθήματα πλην της πληροφορικής". Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα βρείτε εδώ.

Τέλος οι Έλληνες γονείς φαίνονται να είναι υπερπροστατευτικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα αλλά με λάθος τρόπο, ενώ περιμένουν ότι το σχολείο θα πρέπει να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε θέματα ασφάλειας. Όπως και να έχει έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε επίπεδα παραγωγικά. Καλή είναι η σύγκριση γιατί βοηθά στην εξέλιξη. Καταλαβαίνεις που είσαι και πόσο θες ακόμα για να φτάσεις ψηλά.

Πηγή