e-παγίδες για 7 στα 10 Ελληνόπουλα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook


Οι ειδικοί επισημαίνουν τους διαδικτυακούς κινδύνους και τους τρόπους προστασίας για τα παιδιά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009


Από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου έχει στο σπίτι υπολογιστή. Όχι όμως και Ίντερνετ. Η Μάγδα Τσούτη, μαθήτρια σήμερα της τελευταίας τάξης του Λυκείου, παίζει στα δάχτυλα τον υπολογιστή, ενώ δεν παραλείπει καθημερινά να σερφάρει στο Διαδίκτυο.

Τις λιγοστές ελεύθερες ώρες κάθεται στο γραφείο του δωματίου της, μπροστά από τον υπολογιστή της. Μόλις πριν από δύο χρόνια έγινε η σύνδεση με το Ίντερνετ, καθώς οι γονείς της Μάγδας, μην έχοντας την ανάλογη εμπειρία και εξοικείωση με τη νέα τεχνολογία, θεώρησαν ότι όσο πιο μικρή είναι η κόρη τους τόσο περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι. «Μισή ώρα καθημερινά μπαίνω κυρίως για να ελέγξω τα email μου, αλλά και να κατεβάσω τραγούδια. Δεν λείπουν βέβαια οι φορές που χρειάζεται να ανοίξω τον υπολογιστή για να βρω πληροφορίες για μία σχολική εργασία», λέει στα «ΝΕΑ».

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο η χθεσινή και οι ειδικοί μιλώντας σε ημερίδες τόνισαν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να αναφέρουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από κάθε κλικ στον υπολογιστή.

Η έρευνα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, περισσότερα από επτά στα δέκα παιδιά, ηλικίας 10- 15 ετών, χρησιμοποιούν το Ίντερνετ και μάλιστα από αυτά το 36% καθημερινά. Σε ποσοστό 90% οι μικροί χρήστες δηλώνουν πως είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αυτοδίδακτοι.

«Το Διαδίκτυο έχει απεριόριστες δυνατότητες. Όπως κάθε μέσο όμως κρίνεται από τη χρήση του. Πάντως τα ελληνόπουλα είναι ιδιαίτερα προχωρημένα σε σχέση με τους γονείς τους. Μάλιστα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν από τους κινδύνους. Ωστόσο το νεαρόν της ηλικίας πολλές φορές τούς προδίδει και ενεργούν με αφέλεια, δίνουν για παράδειγμα στο Ίντερνετ προσωπικά στοιχεία», δήλωσε η κ. Άντα Γιαννοπούλου, συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια DΑRΤ της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την ομάδα σε συνεργασία με τη Μicrosoft.

Έχει 286 φίλους στο Facebook, ενώ όταν η 13χρονη Άλκηστις Μανάρα σερφάρει στο Ίντερνετ δεν ξεχνά να τσεκάρει την αλληλογραφία, αλλά και να συνομιλεί στο msn με τις φίλες της. «Ο υπολογιστής στο σπίτι μπήκε όταν ήμουν μόλις 8 ετών. Ωστόσο οι γονείς μου δεν με άφηναν να πλησιάσω. Όσο για Ίντερνετ, ούτε κουβέντα. Από πέρυσι άρχισα δειλά δειλά να έχω μια επαφή με το Διαδίκτυο», λέει η μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι γονείς είναι αυτοί που θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να προστατεύσουν τους μικρούς χρήστες από τις κακοτοπιές του Διαδικτύου. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, στη χώρα μας το 54% των γονέων χρησιμοποιεί το Ίντερνετ- το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και μπορεί να μην παίζουν όλοι το Διαδίκτυο στα δάχτυλα, ωστόσο εκφράζουν την έντονη ανησυχία ότι τα Ελληνόπουλα μπορεί να βλέπουν πορνογραφικό υλικό, αλλά και να πέφτουν θύματα on-line εκφοβισμού από άλλα παιδιά.

«Μόλις φέτος οι γονείς μου αποφάσισαν να μας βάλουν Ίντερνετ και αυτό γιατί φοβούνταν ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη. Ακόμη και τώρα όμως θέτουν περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου. Έτσι, με αφήνουν να μπαίνω για να κάνω chat με τους φίλους μου τρεις φορές την εβδομάδα, για δύο ώρες κάθε φορά», λέει η μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου Δήμητρα Μπλόσκα.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΣ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ
Πάνω από τους μισούς γονείς αγνοούν τη χρήση του Ίντερνετ και αδυνατούν να ελέγξουν τα παιδιά τους


50 έφηβοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης από το Ίντερνετ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 50 έφηβοι- ανάμεσά τους και μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού- έχουν απευθυνθεί τους τελευταίους 12 μήνες στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Π.&Α. Κυριακού με συμπτώματα εθισμού στο Ίντερνετ.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της Μονάδας, που έχει διευθυντή τον καθηγητή Παιδιατρικής Δημήτριο Καφετζή, αναγκάστηκαν να νοσηλεύσουν κάποιους από αυτούς στο νοσοκομείο μόνον και μόνο για να τους κρατήσουν μερικά 24ωρα μακριά από τον υπολογιστή.

Όπως αναφέρει η παιδίατρος και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας κ. Άρτεμις Τσίτσικα, υπήρξαν δεκάδες αγωνιώδη τηλεφωνήματα γονέων που παρακολουθούν ανήμποροι τα παιδιά τους να «χάνονται» ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο.

Οι αιτίες
Το φαινόμενο έχει προκαλέσει αμηχανία την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, σχετικά με το εάν πρόκειται για μια ακόμη μορφή εξάρτησης ή για την κορυφή ενός παγόβουνου άλλων δυσκολιών και προβλημάτων. Πάντως οι επιστήμονες συμφωνούν πως ανεξαρτήτως της αιτίας που οδηγεί στον εθισμό, το Ίντερνετ ασκεί ιδιαίτερη επιρροή και γοητεία στους χρήστες, αφού καλούνται να είναι ενεργητικοί, να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, ενώ παράλληλα υπάρχει εξέλιξη όσο το παιχνίδι συνεχίζεται, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης. Έτσι δημιουργείται έντονο αίσθημα ευχαρίστησης, το οποίο γίνεται απαραίτητο για τους χρήστες, με αποτέλεσμα να είναι πάνω από τις δυνάμεις τους να κλείσουν την οθόνη!

«Για ορισμένα από τα παιδιά αυτά όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μπορεί να μένουν χωρίς ύπνο ολόκληρες ημέρες, να εξαφανίζονται από το σπίτι τους περνώντας πολλές ώρες σε Ίντερνετ καφέ, να απαιτούν χρήματα από την οικογένειά τους για να παίξουν ή να εξοπλιστούν με ό,τι πιο σύγχρονο θα διευκολύνει αυτή την ασχολία τους, και κάποιες φορές να σταματούν ακόμη και το σχολείο. Παράλληλα, μπορεί να βλάψουν την υγεία τους αφού δεν προσέχουν τη διατροφή τους- είτε αμελώντας τα γεύματα είτε καταναλώνοντας ανθυγιεινές τροφές χωρίς όριο», τονίζει η κ. Τσίτσικα.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν σταματούν σε αυτό: οι εθισμένοι έφηβοι κάνουν συχνά τη νύχτα... ημέρα, αφού δεν σταματούν να παίζουν ακόμη και όταν το σώμα τους έχει εξαντληθεί, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω της εμμονής τους με τον υπολογιστή δεν δίνουν καμία σημασία ούτε σε ό,τι αφορά τη σωματική υγιεινή τους- δεν αλλάζουν ρούχα για ημέρες ή ξεχνούν να κάνουν μπάνιο.

Το αντίδοτο στο νέο «ναρκωτικό» είναι- σύμφωνα με τους επιστήμονες - η πρόληψη. «Ακόμη κι όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια κατάχρησης, η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σχετικά εύκολη με ψυχοεκπαίδευση και συμπεριφορικού τύπου θεραπεία».

Όταν όμως η κατάχρηση του Διαδικτύου μετατραπεί σε εξάρτηση, οι ειδικοί παραδέχονται πως η κατάσταση τότε είναι δύσκολη, αφού οι έφηβοι δεν συνεργάζονται, συχνά λένε ψέματα και επινοούν καθημερινά νέους τρόπους για να εξαπατήσουν τους γονείς τους και τους θεραπευτές. Γι΄ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις- ευτυχώς λίγες μέχρι στιγμής- η φαρμακευτική αγωγή κρίνεται απαραίτητη, πάντα όμως με φειδώ καθώς, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι ηλικίες αυτές είναι ευαίσθητες.


Πηγή Τα Νέα