Δεν τρώει το παιδί τα λαχανικά; Θα τα φάει αν τους δώσετε αστεία ονόματα

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους ή όποιο άλλο φαγητό για το οποίο αντιδρούν. Οι γονείς να τα βαφτίσουν με άλλα ονόματα! Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η μετονομασία του φαγητού μπορεί να κάνει θαύματα και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Η μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, υπό τον Μπράιαν Γουάνσινκ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, έδειξε ότι όταν 186 τετράχρονα παιδιά είχαν να φάνε καρότα, τότε έτρωγαν διπλάσια ποσότητα, αν οι γονείς τους τα εμφάνιζαν με πρωτότυπες ή αστείες ονομασίες, για παράδειγμα καρότα ακτίνων Χ ή φασόλια σούπερ-δύναμης ή μπρόκολα δεινοσαύρων!

Μετά από ένα διάστημα διατροφής με ξαναβαφτισμένα φαγητά, τα παιδιά συνέχιζαν να τρώνε κατά μέσο όρο 50% περισσότερα καρότα καθημερινά, ακόμα κι όταν οι γονείς είχαν σταματήσει πια να τα ονομάζουν με τα ασυνήθιστα ονόματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μικρά παιδιά σκέφτονται ότι έχει πλάκα να φάνε ένα τέτοιο φαγητό και το κόλπο πιάνει!

Όμως ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι στην παγίδα πέφτουν και οι ενήλικες. Μια έρευνα σε εστιατόρια έχει διαπιστώσει ότι όταν οι ιδιοκτήτες αλλάζουν τα ονόματα των πιάτων που σερβίρουν και τους δίνουν πρωτότυπα ονόματα, όχι μόνο οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 28%, αλλά και η αξιολόγηση της γεύσης των πιάτων από τους πελάτες αυξάνει κατά 12% (παρόλο που δεν έχει αλλάξει τίποτε στο περιεχόμενο στο πιάτου, αλλά μόνο το όνομά του?).

Είτε στα μικρά παιδιά, είτε στους μεγάλους, η επίδραση είναι ίδια τελικά, σύμφωνα με τους ερευνητές: Ίδιο φαγητό, αλλά διαφορετικές προσδοκίες και, τελικά, μια διαφορετική εμπειρία. Με πιο απλά λόγια, όλα στο μυαλό μας βρίσκονται!

Πηγή