Ο καφές αμφίβολο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σε έρευνα που εξέτασε τις περιπτώσεις 50.000 ανδρών τα τελευταία 20 χρόνια, οι επιστήμονες με επικεφαλής την Καθρίν Ουίλσον, ανακάλυψαν ότι το 5% των ανδρών, που έπιναν 6 ή περισσότερες κούπες καφέ την ημέρα είχαν 60% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο από αυτούς που δεν έπιναν καθόλου. Το ρίσκο ήταν περίπου 20% χαμηλότερο για όσους έπιναν 1 με 3 κούπες την ημέρα και 25% χαμηλότερο για όσους κατανάλωναν 4-5 κούπες.

Η έρευνα είναι η πρώτη που συσχετίζει τον καφέ με τον καρκίνο του προστάτη.

Ωστόσο η επιστήμονας εξηγεί ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να βγουν συμπεράσματα και προειδοποιεί: “οι άνθρωποι δεν πρέπει να αρχίσουν αν αλλάζουν τις συνήθειές τους στην κατανάλωση καφέ βασισμένοι στην έρευνα”.

Ο καρκίνος του προστάτη προσέβαλε φέτος περίπου 200,000 άνδρες στις ΗΠΑ και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 27.000. Περίπου το 54% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πίνουν καφέ.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πιο ακριβώς συστατικό του καφέ ευθύνεται για τα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι η καφεΐνη γιατί τα ίδια αποτελέσματα εμφανίστηκαν και με την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ. Τα ίδια αποτελέσματα δεν εμφανίστηκαν σε ασθενής σε πρώιμο στάδιο καρκίνου, αλλά μόνο σε προχωρημένο, υποστηρίζει η έρευνα.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τύπου 2 διαβήτη με το να αυξάνει τη ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη για να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ενέργεια.

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης σχετίζονται επίσης με τον καρκίνο του προστάτη, πράγμα που ενδέχεται να εξηγεί τη σύνδεση ανάμεσα στον καφέ και την αρρώστια, υποστήριξε η Κάθριν Γουίσλον.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του American Association for Cancer Research (Αμερικανικού Συνδέσμου Έρευνας για τον Καρκίνο) στο Χιούστον.

Πηγή