Κληρονομική η στεφανιαία νόσος για τους άνδρες

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι άνδρες μπορούν να κληρονομήσουν την καρδιακή νόσο από τον πατέρα τους, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες που εντόπισαν την «προδιάθεση» αυτή στο χρωμόσωμα Υ που οι άνδρες μεταβιβάζουν στους άρρενες απογόνους τους, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου The Lancet.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ με επικεφαλής τον Δρ Μασιέτζ Τομαζεφσκι μελέτησε το DNA 3.233 ανδρών χωρίς βιολογικούς δεσμούς μεταξύ τους, που είχαν εγγραφεί σε παλαιότερες έρευνες για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Όταν έκαναν γενετικές αναλύσεις διαπίστωσαν ότι το 90% έφερε μια από τις δύο πιο κοινές εκδοχές του χρωμοσώματος Υ (απλοομάδα Ι και απλοομάδα R1b1b2). Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου μεταξύ των ανδρών-φορέων της εκδοχής της απλοομάδας Ι ήταν 50% υψηλότερος, συγκριτικά με την άλλη ομάδα των εθελοντών.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα περαιτέρω μελέτες ώστε να εντοπίσουν τα ακριβή γονίδια του χρωμοσώματος Y, που είναι υπεύθυνα. Αλλά πιστεύουν ότι γνωρίζουν ήδη πως ασκούν την επίδρασή τους, αναστατώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα.
«Τα ευρήματα μας προκαλούν ενθουσιασμό, καθώς τοποθετούν το χρωμόσωμα Υ στον χάρτη της γενετικής επιρρέπειας για εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Οι γιατροί συνήθως συσχετίζουν το χρωμόσωμα Υ με την ανδροπρέπεια και τη γονιμότητα, αλλά τελικά φαίνεται ότι περιλαμβάνει και την καρδιακή νόσο», εξηγεί ο Δρ Τομαζεφσκι.
Ελπίζει μάλιστα η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει στη δημιουργία νέων τρόπων αντιμετώπισης και πρόληψης της καρδιοπάθειας στους άνδρες, καθώς και σε γενετικές εξετάσεις για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο νόσησης.
Μέχρι τότε οι άνδρες θα πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους στους παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι μπορούν να τροποποιηθούν, όπως η αύξηση της σωματικής άσκησης και η υγιεινή διατροφή, που συντελούν σε διατήρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες εκδηλώνουν καρδιακά νοσήματα μια δεκαετία νωρίτερα από τις γυναίκες, κατά μέσο όρο. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ο δια βίου κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακής νόσου αφορά ένα στους δύο άνδρες και μόνο μία στις τρεις γυναίκες.

health.in.gr