Η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

anatolikiattikinews_blogspot110 Η καθημερινή λήψη βιταμίνης Ε, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη κατά 17%, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association (JAMA).
Ερευνητές της Cleveland Clinic με επικεφαλής τον Δρ Έρικ Κλάιν υπολόγισαν ότι σε ορίζοντα δεκαετίας ένας έως δύο επιπλέον άνδρες ανά 100, που παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Ε, θα εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
«Αν στον οργανισμό υπάρχει επάρκεια βιταμίνης Ε, δεν υπάρχει ανάγκη για συμπλήρωμα, ενώ η υπερδοσολογία μπορεί να αποβεί επιβλαβής» εξηγεί ο Δρ Κλάιν.
Η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια πρόσφατη έρευνα που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που παίρνουν πολυβιταμινούχα σκευάσματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
«Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η λήψη βιταμινών υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής δεν είναι πάντα επιβοηθητική για τον οργανισμό καθώς μπορεί να αποβεί επιβλαβής», σημειώνει ο ερευνητής.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε δείγμα 35.000 ανδρών περίπου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο, που με τυχαία επιλογή είχαν κατανεμηθεί σε τέσσερις ομάδες. Το διάστημα 2001-2004 περίπου 9.000 άνδρες ξεκίνησαν την ημερήσια χρήση 400 IU βιταμίνης Ε, 200 μικρογραμμαρίων σεληνίου, βιταμίνης Ε και σεληνίου μαζί ή εικονικό σκεύασμα (placebo).
Η έρευνα διεκόπη το 2008 όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες που έπαιρναν βιταμίνη Ε, αλλά συνέχισαν να τους παρακολουθούν για καρκίνο, ακόμη και μετά τη διακοπή χρήσης του συμπληρώματος βιταμίνης Ε. Τελικά διαπιστώθηκε ότι ο επιπλέον κίνδυνος ίσχυε.
Μέχρι και τα μέσα του 2011, περίπου το 7% των ανδρών που είχαν πάρει βιταμίνη Ε είχε εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με το 6% αυτών που είχαν πάρει placebo.
Οι επιστήμονες δεν κατέγραψαν επιπλέον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη για τους συμμετέχοντες που είχαν πάρει σελήνιο ή συνδυασμό βιταμίνης Ε και σεληνίου.
Ο Δρ Κλάιν εξηγεί ότι δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο πως η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη καθώς παλαιότερες μελέτες δεν έχουν αναδείξει παρόμοιο κίνδυνο. Μάλιστα κάποιες είχαν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.
Σημειώνει δε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι καταληκτικά αλλά δεν υπάρχουν και άλλα στοιχεία που να εξηγούν γιατί οι συμμετέχοντες που πήραν βιταμίνη Ε ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν με καρκίνο. Οι δόσεις που χορηγήθηκαν ήταν αρκετά μεγαλύτερες απ’ αυτές που συνήθως παίρνουν οι άνθρωποι, δηλαδή 15 με 25 IU.
Ο Δρ Νηλ Φλέσνερ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά αμφισβητεί την σχέση βιταμίνης Ε και καρκίνου του προστάτη, και αποδίδει το αποτέλεσμα της μελέτης στην τύχη, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδώς θετικό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμινών έχουν προληπτική δράση σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμινών, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί η χρησιμότητά τους σε άτομα με επάρκεια βιταμινών μέσω διατροφής. Ειδικά η βιταμίνη Ε δεν έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την καρδιακή νόσο, τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του πνεύμονα. Τέλος, όλο και περισσότερα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η υπερδοσολογία βιταμινών μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

health.in.gr