Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αλλά και αξιόπιστες μορφές μαστογραφίας και η φυσική συνέχεια της αναλογικής μαστογραφίας στον 21ο αιώνα.
Η ψηφιακή μαστογραφία διαφέρει ουσιαστικά στον τρόπο καταγραφής της εικόνας του μαστού. Στην ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιείται υπολογιστής και ψηφιακός αισθητήρας (σένσορας), σε αντίθεση με την αναλογική μαστογραφία που χρησιμοποιεί ακτινογραφικό φιλμ.
Ποιά πλεονεκτήματα έχει η ψηφιακή μαστογραφία
Το μεγάλο πλεονέκτημα της ψηφιακής μαστογραφίας είναι η δυνατότητα να εντοπίσει και να διακρίνει εξαιρετικά μικρά ευρήματα μαστογραφικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα μικρές αλλοιώσεις με μέγεθος 0,1 – 0,2 χιλιοστά.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και η πιο ευκρινής απεικόνιση πυκνών μαστών σε νεότερες γυναίκες, οπότε οι οποιεσδήποτε αλλοιώσεις μπορούν να αξιολογηθούν καλύτερα και η διάγνωση να είναι ακριβέστερη ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της γυναίκας, που ο ακτινολόγος θα παραπέμψει για περισσότερες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί ένα πιθανός καρκίνος του μαστού.
Τα πλεονεκτήματα όμως της ψηφιακής μαστογραφίας δεν σταματούν εδώ:
- Στην ψηφιακή μαστογραφία η εξέταση διαρκεί περίπου το μισό χρόνο σε σχέση με την αναλογική, γιατί δεν υπάρχει η διαδικασία εμφάνισης του φιλμ που είναι συνήθως αρκετά χρονοβόρα
- η βελτίωση της εξέτασης, η άσκηση μικρότερης πίεσης και η απλούστευση της διαδικασίας ακόμα και για γυναίκες με μεγαλύτερους μαστούς είναι πολύ σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αναλογική μαστογραφία και ταλαιπωρούν λιγότερο την γυναίκα
- μειώνεται πολύ η δόση της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στη διαδικασία καθώς η ψηφιακή μαστογραφία έχει περίπου 25% λιγότερη ακτινοβολία
- οι εικόνες που λαμβάνονται στην ψηφιακή μαστογραφία είναι υψηλότερης ανάλυσης σε σχέση με την αναλογική, βοηθώντας την έγκαιρη αλλά και πιο αποτελεσματική διάγνωση του καρκίνου του μαστού
- οι γιατροί και ακτινολόγοι έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν την ψηφιακή απεικόνιση ώστε να την κάνουν πιο ευκρινή αν χρειαστεί
- η εικόνα μπορεί να αποθηκευτεί σε ψηφιακή μορφή σε έναν υπολογιστή και να παραμείνει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια
- δεν χρειάζονται χημικά για την εμφάνιση και επεξεργασία του φιλμ, οπότε προστατεύεται το περιβάλλον καλύτερα
Πληροφορίες για την ψηφιακή μαστογραφία
Η ψηφιακή μαστογραφία έχει καθιερωθεί τα τελευταία 5 χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική, καθώς επίσης και στη χώρα μας σχετικά πιο πρόσφατα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 15 ψηφιακοί μαστογράφοι και ένας από αυτούς βρίσκεται στο Κέντρο Ακτινογραφιας του EmBIO στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για τον ψηφιακό μαστογράφο SELENIA, έναν από τους πιο σύγχρονους στην Αθήνα.
Η ψηφιακή μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά την ηλικία των 40 κάθε χρόνο, ενώ σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος αρκετά νωρίτερα, στην ηλικία των 30-35 περίπου.
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ιδανική επιλογή για γυναίκες με πυκνό μαστό, δηλαδή συνήθως για νεότερες γυναίκες, καθώς μπορεί να προσφέρει πιο καθαρή εικόνα και να βοηθήσει τον γιατρό ακτινολόγο να κάνει αλάνθαστη διάγνωση.
Καλύτερος εντοπισμός καρκίνου του μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία
Αριστερά ψηφιακή μαστογραφία, δεξιά αναλογική μαστογραφία
Σύμφωνα με έρευνα από το Διαγνωστικό Κέντρο του Saint Louis στην Καλιφόρνια, η ψηφιακή μαστογραφία εντοπίζει περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με την αναλογική μαστογραφία
Ενώ με την αναλογική μαστογραφία ανιχνεύονταν κατά μέσο όρο 4,1-4,5 περιστατικά καρκίνου ανά 1.000 γυναίκες που ελέγχονταν, μετά την αλλαγή σε ψηφιακή μαστογραφία εντοπίστηκαν 7,9 περιστατικά καρκίνου μαστού ανά 1.000 γυναίκες.
Μετά τα παραπάνω αποτελέσματα, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ετήσια προληπτική μαστογραφία να προτιμούν νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα που χρησιμοποιούν την ψηφιακή μαστογραφία, γιατί είναι ταχύτερη και γιατί βοηθάει στον καλύτερο εντοπισμό του καρκίνου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου