Η γρίπη των πτηνών τελικά πιο εύκολα μόλυνε το μυαλό μας -και πανικόβαλε εκατομμύρια ανθρώπους- παρά το σώμα μας. Αν και όλος ο κόσμος περιμένει την επόμενη αληθινή ή ψεύτικη πανδημία, απ' ό,τι φαίνεται η πραγματική πανδημία είναι ο φόβος. Το πρόβλημα με τα μικρόβια, είτε είναι τα σχεδόν ακίνδυνα που κατοικούν στην κουζίνα σου είτε οι θανατηφόρες εξάρσεις του έμπολα στην υποσαχάρια Αφρική, είναι ότι αποτελούν τον απόλυτο εχθρό: είναι αόρατα και πολλές φορές πρώτα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας με το στρες που προκαλούν και μετά το προσπερνούν για να μας μολύνουν.
Το κλειδί για να παραμείνεις υγιής -και με σώας τας φρένας- σε έναν κόσμο που φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια είναι να ξέρεις για ποια πρέπει να ανησυχείς. Το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών θα το συναντήσεις -πιθανώς- μόνο αν εκτρέφεις κοτόπουλα στην αυλή σου. Βουβωνική πανώλη; Πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι το Μεξικό και να παίζεις με αδέσποτα σκυλιά στα λιβάδια. Λέπρα; Εχει περιοριστεί σε λίγες μόνο χώρες, ανάμεσά τους και η Ινδία. Εκτός κι αν κάνεις συλλογή από ασθένειες, δύσκολα θα κινδυνεύσεις από αυτές.
Μήπως όμως έχεις κινητό; Κάνεις ντους κάθε μέρα; Τότε τσέκαρε τους παρακάτω παθογόνους οργανισμούς και μάθε πώς να τους νικήσεις.
Το κινητό σου
Τι παραμονεύει: Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος Ανθεκτικός στη Μεθικιλλίνη (MRSA)
Το MRSA είναι ντοπαρισμένος σταφυλόκοκκος. Είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά και μπορεί να γίνει θανατηφόρο αν μπει στο κυκλοφορικό σύστημα. Αν και το MRSA συνήθως κρύβεται σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα, το 12% των μολύνσεων εμφανίζεται σε κανονικούς πληθυσμούς, συνήθως σε αποδυτήρια. Αλλο ένα μέρος που μπορεί να το συναντήσεις είναι το κινητό σου. Οταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας εξέτασαν 25 κινητά τηλέφωνα, το 20% βρέθηκε ότι φιλοξενούσε το βακτήριο. «Πότε καθάρισες τελευταία φορά το κινητό σου; Πάω στοίχημα ότι ποτέ» σου λέει ο Charles Gerba, ο κύριος ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου The Germ Freak's Guide to Outwitting Cold and Flu. «Τα κινητά έχουν πολλά μικρόβια, όπως επίσης τα πληκτρολόγια και τα ακουστικά του τηλεφώνου». Κάθε φορά που παίρνεις τηλέφωνο ή γράφεις ένα μήνυμα μεταφέρεις τα μικρόβια από τα χέρια σου στο τηλέφωνο κι από εκεί κατευθείαν στο στόμα σου.
Πώς να το πολεμήσεις: Απολύμανε το κινητό σου μία φορά την εβδομάδα με απολυμαντικά πανάκια. «Τα πανάκια δεν μπορούν να φτάσουν στο εσωτερικό του τηλεφώνου και να του κάνουν ζημιά - όπως π.χ. το σπρέι» σου λέει ο Gerba.
Στο ντους
Τι παραμονεύει: Methylobacter και Sphingomonas
Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, γι' αυτό και τους αρέσει να κάνουν ένα ντουζάκι μαζί σου. Οταν ο Norman Pace, καθηγητής μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, εξέτασε πέντε κουρτίνες μπάνιου -και τη δική του- και βρήκε εκατομμύρια μικρόβια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό. Το 80% ήταν είτε Methylobacter είτε Sphingomonas. Το ανησυχητικό είναι ότι έρευνες σε εσωτερικές πισίνες δείχνουν ότι και τα δύο μπορούν να σχηματίσουν σταγονίδια και να αιωρούνται στον αέρα. «Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και στο ντους, άρα εισπνέουμε αυτά τα βλαβερά βακτήρια» σου λέει ο Pace, αν και το ακριβώς πόσο βλαβερά είναι, δεν το ξέρουμε ακόμη. «Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν για λόγους τους οποίους δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Ο συγκεκριμένος μπορεί να είναι ένας από αυτούς».
Πώς να το πολεμήσεις: Μπορείς να κρατάς την αναπνοή σου ενώ σαπουνίζεσαι ή μπορείς απλώς να κάνεις την ντουζιέρα σου λιγότερο ελκυστική για τα μικρόβια. Κλείνε την κουρτίνα με το που τελειώνεις, για να μην μπορούν να πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια στις δίπλες της κουρτίνας. Ακόμα καλύτερα, πάρε μία υφασμάτινη κουρτίνα κι ένα τηλέφωνο μπάνιου, εξ ολοκλήρου από μέταλλο. «Αυτοί οι οργανισμοί τρέφονται από τις οργανικές ενώσεις που δημιουργούνται στο πλαστικό» σου λέει ο Pace. Επίσης, τους αρέσει να τρέφονται με δερματικά κύτταρα κι άλλο υλικό, το οποίο μαζεύεται στους αύλακες του ντους. Αν πάρεις υφασμάτινη κουρτίνα, βάζε τη στο πλυντήριο μία φορά το μήνα στην υψηλότερη θερμοκρασία που αντέχει το ύφασμα.
Στο Νοσοκομείο
Τι παραμονεύει: Clostridium difficile
Γνωστό και ως C. diff, αυτό το βακτήριο προκαλεί διάρροιες σε νοσοκομεία εδώ και δεκαετίες. Η ειρωνεία είναι ότι αυτά τα βακτήρια βρίσκονται σε ύφεση σε υγιείς ανθρώπους και δραστηριοποιούνται όταν οι ασθενείς παίρνουν κάποια συγκεκριμένα αντιβιοτικά, τα οποία σκοτώνουν κάποια ωφέλιμα βακτήρια, που κρατούν το C. diff υπό έλεγχο. Οσο άσχημο κι αν είναι να έχεις διάρροια, όταν χρησιμοποιείς πάπια, υπάρχει κι ένας ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος: δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine ανακάλυψαν μία πιο επικίνδυνη ποικιλία του C. diff. Σε ένα εισαγωγικό κείμενο, ο John G. Bartlett, διευθυντής του Τμήματος Mεταδοτικών Ασθενειών του πανεπιστημίου Johns Hopkins, σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου παράγει 16-23 φορές περισσότερες τοξίνες από την κανονική».
Πώς να το πολεμήσεις: Αν πρόκειται να παραμείνεις στο νοσοκομείο παραπάνω από μία μέρα, φρόντισε να τρως γιαούρτι. Περιέχει L. acidophilus, ένα από τα ωφέλιμα βακτήρια που ελέγχει το C. diff. «Είναι εκπληκτικό. Τα κρούσματα C. diff έχουν μειωθεί δραματικά από τότε που αρχίσαμε να σερβίρουμε γιαούρτι» σε ενημερώνει ο Jimmy McDaniel, γιατρός στο Baxter Regional Medical Center στο Αρκανσας. «Φάε μία κουταλιά πρωί, μεσημέρι και βράδυ, όπως θα έπαιρνες ένα κανονικό φάρμακο».
Στο Αεροπλάνο
Τι παραμονεύει: Norovirus (νοροϊός)
Μερικές φορές, αντί να χαρείς μια κρουαζιέρα, το μόνο σημείο του πλοίου που χαίρεσαι είναι η τουαλέτα κι αυτό διότι στο πλοίο έχει επιβιβαστεί και κάποιος ιός της οικογένειας των νοροϊών. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες είναι ότι αυτός ο ιός μπορεί να καταλάβει κι ένα αεροπλάνο. Πρόσφατη έρευνα ειδικών του Κέντρου για τον Ελεγχο των Ασθενειών των ΗΠΑ σε πτήση από Λονδίνο προς Φιλαδέλφεια έδειξε ότι το 9% των επιβατών και παραπάνω από το μισό πλήρωμα έπαθαν διάρροια 18-60 ώρες μετά την πτήση. Το ότι ο νοροϊός μπορεί να προσβάλει τόσο πολύ κόσμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν εκπλήσσει τον Mark Gendreau, έναν ειδικό για έκτακτα περιστατικά, που μελετά τις μολυσματικές ασθένειες των πτήσεων στην κλινική Lahey στο Burlington της Μασαχουσέτης. «Οταν ερευνούμε πόσο μολυσματική είναι μια ασθένεια, κοιτάζουμε ουσιαστικά πόσοι μικροοργανισμοί ενός είδους χρειάζονται (μερικές φορές λιγότεροι από έναν μέχρι και 100.000) για να προκληθεί μόλυνση». Ο νοροϊός έχει δόση 0,6, που σημαίνει ότι ένα και μόνο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ξέσπασμα.
Πώς να το πολεμήσεις: Υπόθεσε ότι οι αεροσυνοδοί είναι μολυσμένοι. Επειδή έρχονται σε επαφή με όλους τους επιβάτες του αεροπλάνου -καθώς και σε όλες τις υπόλοιπες πτήσεις που έχουν κάνει εκείνη τη μέρα- είναι και οι πιο πιθανοί για να μεταδώσουν τον ιό. Αν σου δώσουν ένα αναψυκτικό, πιες το με καλαμάκι. Αν σου φέρουν συσκευασμένο γεύμα, απολύμανε τα χέρια σου πριν το ανοίξεις. Αν δεν έχεις πανάκια, χρησιμοποίησε σαπούνι και νερό. Μόνο θυμήσου να αποφύγεις τις τουαλέτες που χρησιμοποιεί το πλήρωμα. Βέβαια, μπορεί να αποφύγεις το νοροϊό και να κολλήσεις κρύωμα αν κάποιος βήχει στον εναέριο χώρο σου. Η άμυνα του Gendreau: «Συνήθως ανοίγω την παροχή αέρα πάνω από τη θέση μου στη μικρότερη σκάλα και τη στρέφω να κοιτάζει κάθετα» σου λέει. «Ετσι ανακυκλώνεται ο καθαρός αέρας χωρίς να έρχονται τα μικρόβια καταπάνω μου».
Στο κρεβάτι
Τι παραμονεύει: Chlamydia Τrachomatis
Τα χλαμύδια είναι μία από τις πιο ύπουλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Μια γυναίκα μπορεί να είναι φορέας για χρόνια χωρίς να έχει κανένα σύμπτωμα, που σημαίνει ότι μπορείς να κολλήσεις ακόμα κι αν στην παρούσα φάση είσαι μονογαμικός. «Μόλις μολυνθείς αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητές σου να αναπτύξεις μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα (NGU), μία βακτηριακή μόλυνση της ουρήθρας» σου λέει ο H. Hunter Handsfield, καθηγητής ιατρικής στο Κέντρο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Η NGU είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες που οι άντρες πάνε στον ουρολόγο. Προκαλεί πόνο στους όρχεις, θολά ούρα και συχνουρία. Αν το αφήσεις χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στη γονιμότητα.
Πώς να το πολεμήσεις: Είτε θα φοράς προφυλακτικό είτε πηγαίνετε να εξεταστείτε για χλαμύδια. Ακόμα κι αν τα έχεις αντιμετωπίσει στο παρελθόν, μπορεί να έχεις κολλήσει ξανά από τη σύντροφό σου. Πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις ήδη NGU; Πήγαινε στο γιατρό σου και ρώτα τον. «Αν και η NGU είναι πολύ κοινή, πολλοί γιατροί δεν τη θεωρούν μία από τους κύριες υπόπτους» σου λέει ο Handsfield. Η θεραπεία συνήθως αποτελείται από αντιβιοτικά, όπως η αζιθρομυκίνη και η τετρακυκλίνη, που έχει αποδειχθεί ότι φέρνουν αποτέλεσμα στο 90% των περιπτώσεων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου