Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Maple leaves in Autumn. Το κλειδί  για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
...Του Κρίτωνος Αρσένη--
Η Κλιματική Αλλαγή οφείλεται στην κατανάλωση των ενεργειακών και άλλων πόρων  της Γης  μέσα σε λίγες δεκαετίες. Η κατανάλωση αυτή οδηγεί σε σειρά επιπτώσεων, όπως οι εκπομπές αέριων ρύπων αλλά και η σταδιακή καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων (θάλασσα, έδαφος, δάση, λίμνες, βάλτοι, ποτάμια κτλ) που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση του κλίματος στην Γη και στην καταστροφή των περισσότερων ειδών ζωής. Οι αναπτυγμένες χώρες και οι πλούσιοι πολίτες ευθύνονται για την Κλιματική Αλλαγή.  Ολόκληρη η Αφρική καταναλώνει μόλις διπλάσια ενέργεια από το νησί του Μανχάταν στην Νέα Υόρκη. Πρόσφατα, όμως, οι βιομηχανικοί γίγαντες του αναπτυσσόμενου κόσμου Κίνα, Ινδία, Βραζιλία κτλ άρχισαν να καταναλώνουν μαζικά φυσικούς πόρους, έτσι ώστε ακόμη και μόνο η δική τους κατανάλωση αρκεί για να καταστραφεί ο πλανήτης. Πολλοί επιστήμονες  συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αν σταματούσαμε σήμερα τις εκπομπές και την καταστροφή των οικοσυστημάτων η θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβαινε σταδιακά 1,5 – 2ο C. Η μέχρι στιγμής επίσημη εκτίμηση ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε όχι δραστικά  αλλά σταδιακά τις εκπομπές μας και την καταστροφή των οικοσυστημάτων  έως το 2050 χωρίς να αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 2ο C  καταδεικνύεται από τα νέα επιστημονικά δεδομένα ως υπεραισιόδοξη.
Τι θα γίνει όμως αν ξεπεράσουμε τους 2ο C; Στα χερσαία φυσικά οικοσυστήματα  είναι αποθηκευμένος 3 φορές περισσότερος άνθρακας από ότι στην ατμόσφαιρα. Μια μεγάλη ποσότητα αυτού είναι αποθηκευμένη σε μορφή μεθανίου στα παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας. Όταν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 2ο C τα εδάφη αυτά θα αρχίσουν να ξεπαγώνουν και πολύ γρήγορα η συγκέντρωση αερίων άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα αυξηθεί σημαντικά αυξάνοντας την παγκόσμια θερμοκρασία  κατά 3ο C.  Με 3ο C αύξηση αναμένεται η καταστροφή των τροπικών δασών που αποτελούν τεράστιες αποθήκες άνθρακα. Η καταστροφή τους θα σημάνει την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και το ντόμινο των οικοσυστημάτων θα συνεχιστεί. Για την ακρίβεια η τελευταία μας ευκαιρία για να διατηρήσουμε τον πλανήτη φιλόξενο είναι να αποφύγουμε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 – 2ο C. Η τελευταία μας λοιπόν ευκαιρία είναι δράσουμε σήμερα, αύριο, στα επόμενα 1-3 χρόνια και να αποφασίσουμε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας που θα προλάβουν την ανθρωπογενή καταστροφή της ζωής στην γη.
Η ευκαιρία στην Κοπεγχάγη χάθηκε. Αν υπήρξε ποτέ, αυτό οφείλεται στα κινήματα πολιτών σε όλο την Γη που φώναξαν, διαδήλωσαν και απαίτησαν  από τους πολιτικούς να μη γυρίσουν με άδεια χέρια από τις διαπραγματεύσεις, να μην ακούσουν τα επιχειρηματικά λόμπι, να σταθούν αντάξιοι των ιστορικών ευθυνών. Μπροστά μας, πιθανά να έχουμε και άλλες ευκαιρίες.  Γι' αυτό, πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Να γίνει ξεκάθαρο ότι το πολιτικό κόστος της μη απόφασης στο Μεξικό ή νωρίτερα θα είναι τεράστιο.
Προς σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι πολύ μεγάλος. Οι πολίτες δε γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μια πραγματικότητα. Δε γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της θα είναι τόσο δραματικές. Δε γνωρίζουμε ότι απειλούμαστε άμεσα. δεν γνωρίζουμε πως οι καθημερινές μας συνήθειες συμβάλουν στην Κλιματική Αλλαγή. Δε γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και πως μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της. Μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να σβήσουμε όλα αυτά τα δεν. Να εξοπλίσουμε τους μαθητές προκειμένου να μπορούν να είναι ενεργοί φορείς της αλλαγής τρόπου ζωής μας που απαιτείται για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

πηγή