Πώς θα καταφέρω να κοιμηθεί το μωρό μου όλη νύχτα;

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

040 Τους πρώτες μήνες, τα μωρά μπορούν να κοιμηθούν μόνο για έξι συνεχόμενες ώρες. Όταν κλείσουν το πρώτο έτος, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται μεταξύ μίας και δώδεκα ωρών.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τις συνήθειες ύπνου του μωρού σας και να του μάθετε να έχει μια καλή σχέση με τον ύπνο από πολύ νωρίς. Δυστυχώς, τις πρώτες μέρες δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε για να ελέγξετε τις συνήθειες του ύπνου του. Θα κοιμάται όπου και όποτε θέλει. Αν είναι κουρασμένο, τίποτα δεν θα του αποσπάσει την προσοχή και θα κοιμηθεί. Αν πάλι δεν νυστάζει, θα μείνει ξύπνιο. Αλλά από την πρώτη μέρα μπορείτε:
• Να δώστε στο παιδί σας κάτι που θα το συνδυάζει με τον ύπνο. Οι πιθανότητες λένε ότι αυτό το αντικείμενο -το οποίο μπορεί να είναι μια κουβερτούλα ή ένα αρκουδάκι- θα βοηθήσει το παιδί σας να κοιμηθεί. Ένας τρόπος να κάνετε το αρκουδάκι ή την κουβερτούλα ένα αγαπημένο του αντικείμενο είναι να το κρατήσετε για αρκετή ώρα στην αγκαλιά σας ώστε να αποκτήσει τη μυρωδιά της μαμά. Τα μωρά έχουν πάρα πολύ καλή όσφρηση, οπότε όταν αρχίζουν και ξυπνάνε, κάτι το οποίο κάνουν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, η μυρωδιά της μαμάς μπορεί να είναι καθησυχαστική και ίσως το βοηθήσει να ξανακοιμηθεί.
• Να κάνετε ένα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στο κοιμάμαι και μισοκοιμάμαι. Όσο είναι νεογέννητό, το μωρό σας μπορεί τη μία στιγμή να είναι ξύπνιο και το επόμενο λεπτό να κοιμάται. Αποκωδικοποιήστε τα σήματα που σας στέλνει το μωρό σας και χρησιμοποιήστε τα! Αν το παιδί σας κοιμηθεί την ώρα που το ταΐζεται ή το κρατάτε στην αγκαλιά σας, απλά ξαπλώστε στο προκαθορισμένο μέρος για ύπνο. Αυτό μπορεί να είναι το καλαθάκι του, η κούνια του ή το καρότσι του. Όταν είναι ξύπνιο, παίξτε μαζί του. Όταν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στην ώρα του ύπνου και του ξύπνιου, βοηθάτε το μωρό σας να συνδυάζει τον ύπνο με ένα συγκεκριμένο μέρος.
• Να κάνετε ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ μέρας και νύχτας. Συνήθως τα μωρά κοιμούνται πιο πολλές ώρες τη νύχτα. Πολλές φορές όμως τα νεογέννητα μπερδεύουν τη μέρα με τη νύχτα. Για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί πιο πολλές ώρες τη νύχτα, κάντε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στο βραδινό ύπνο και τον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ αρχίστε να ακολουθείτε κάποια ρουτίνα. Μπορείτε να παίζεται ήσυχα, να του διαβάζετε χαμηλόφωνα κάποιο παραμύθι, να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να του βάζετε τις πιτζάμες και να χαμηλώνετε τα φώτα.
• Να διαφοροποιήστε τα βραδινά από τα πρωινά γεύματα. Εφόσον το μωρό σας πρέπει να τρώει όλο το 24ωρο, θα ξυπνάει και πολλές φορές τη νύχτα, όταν εσείς κοιμάστε. Για να γίνει αυτό το τάισμα όσο πιο γρήγορο και σύντομο γίνεται, η Dr Penelope Leach, στο βιβλίο Your Baby and Child (Το μωρό και το παιδί σας), συμβουλεύει τους γονείς να ταΐζουν τα παιδιά τους με απόλυτη ησυχία τη νύχτα και με τραγούδι και ομιλίες την ημέρα. Με άλλα λόγια, όταν το μωρό σας αρχίζει να κλαίει ,πηγαίνετε αμέσως και ταΐστε το πριν προλάβει να ξυπνήσει πραγματικά. Αν το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς, αυτό είναι ακόμη πιο εύκολο. Μη μιλήσετε ή ανάψτε τα φώτα. Διατηρήστε απλά μια ήσυχη και ήρεμη ατμόσφαιρα για να καταλάβει το μωρό σας ότι δεν είναι ώρα παιχνιδιού. Την ημέρα κάντε ακριβώς το αντίθετο. Μιλήστε, τραγουδήστε παίξτε και διασκεδάστε το μωρό σας.
• Να ενθαρρύνετε ένα μεγαλύτερο μωρό να κοιμηθεί μόνο του. Αρχικά, το μωρό σας θα κοιμηθεί αδιαμφισβήτητα στην αγκαλιά σας, όταν το ταΐζεται ή απλώς το κουνάτε. Μπορεί ακόμη να κοιμηθεί και όταν το κουβαλάτε στο μάρσιπο όπου ο φυσικός ρυθμός του περπατήματός σας και η μυρωδιά σας το νανουρίζουν. Αλλά κάποια στιγμή θα θέλετε το μωρό σας να συνηθίσει να κοιμάται στο δικό του μέρος.
Συνηθίστε το μωρό σας σιγά σιγά. Όταν το μωρό σας αρχίζει να κλείνει τα ματάκια του αλλά δεν έχει αποκοιμηθεί ακόμη, βάλτε το να ξαπλώσει. Όταν είναι ακόμη ξύπνιο, αισθάνεται την αγάπη και την ασφάλειά σας. Μπορεί λοιπόν στη συνέχεια να συνδυάσει αυτά τα αισθήματα με τον ύπνο και να τα νιώθει και όταν ξαπλώνει μόνο του. Αυτό μπορεί να ακούγεται πιο εύκολο από ό,τι είναι στη πράξη. Συνεχίστε όμως να προσπαθείτε να το ξαπλώνετε όταν είναι ακόμη ξύπνιο, κάποια στιγμή θα το συνηθίσει.
Τι σημαίνει όταν λένε «ας το να κλαίει»;
Για δεκαετίες λέγανε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί που πλέον δεν τρώει κατά τη διάρκεια της νύχτας να κοιμάται χωρίς να ξυπνάει είναι να το αφήσετε να κλάψει. Με άλλα λόγια, να βάλτε το μωρό σας στην κούνια του, να κλείσετε την πόρτα και να το αφήστε να κλαίει. Υπάρχουν βέβαια διάφορες απόψεις γι’ αυτή τη μέθοδο, άλλα η γενική ιδέα είναι η ίδια. Μετά από μία εβδομάδα, το μωρό θα μάθει να κοιμάται μόνο του. Αν δεν δώσετε καμία σημασία στο κλάμα του, η θεωρία πετυχαίνει. Τα μωρά καταλαβαίνουν ότι δεν αξίζει η όλη φασαρία.
Ο Dr Richard Ferber, συγγραφέας του βιβλίου Solve Your Child's Sleep Problems (Λύστε τα προβλήματα ύπνου του παιδιού σας), υποστηρίζει μια πιο κοινώς αποδεκτή μέθοδο σε σχέση με αυτή τη φαινομενικά άκαρδη μέθοδο, η οποία δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε παιδιά κάτω των έξι μηνών. Ο Dr Ferber προτείνει οι γονείς να μην αφήνουν το παιδί εντελώς μόνο του, αλλά κατά διαστήματα να μπαίνουν στο δωμάτιο, όμως να μην το σηκώνουν από την κούνια του. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπλέχτηκε στα σεντόνια του ή ότι έπεσε το αγαπημένο του αρκουδάκι, χαϊδέψτε το, πείτε του ότι το αγαπάτε άλλα ότι είναι ώρα για ύπνο και βγείτε από το δωμάτιό του. Μην ανάψετε τα φώτα, μη μείνετε πολλή ώρα στο δωμάτιο και μην το πάρετε αγκαλιά. Την πρώτη νύχτα μπορεί να περιμένετε πέντε λεπτά μέχρι να κάνετε την εμφάνισή σας, τη δεύτερη νύχτα 10 λεπτά κ.λπ. Κάποια στιγμή, το μωρό σας ίσως να μάθει να κοιμάται μόνο του. Βέβαια, ο Dr. Ferber υπογραμμίζει ότι αυτή η μέθοδος δεν φέρνει αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά.
Πρέπει να αφήνουμε το μωρό μας να κλάιει μέχρι να σταματήσει;
Μεταξύ των νέων γονιών αυτή η μέθοδος συζητιέται πολύ. Υπάρχει κάποιος πιο εύκολος, λιγότερο άκαρδος τρόπος από αυτόν του Dr Ferber; Ίσως.
Διαβάστε τι λένε μερικοί παιδαγωγοί για το αν πρέπει να αφήνουμε το παιδί να κλαίει μέχρι να σταματήσει.
• Dr Penelope Leach, συγγραφέας του βιβλίου Your Baby and Child (Το μωρό και το παιδί σας )» και πολλών άλλων βιβλίων για μωρά
Προσέγγιση: «Λυπηθείτε το». Αν αφήνετε το μωρό σας να κλαίει, θα αισθάνεται ότι το παρατάτε όταν είναι η ώρα του ύπνου, και η ανασφάλεια αυτή μπορεί να το ακολουθεί και τις υπόλοιπες ώρες.
Πότε: Ξεκινήστε όταν το μωρό σας είναι περίπου εννέα μηνών. Πριν από τότε τα μωρά δεν μπορούν να καταλάβουν πραγματικά ότι η νύχτα είναι η ώρα για ύπνο.
Τι να κάνετε: Η Dr Leach τονίζει ότι βοηθάει να δείχνετε ότι η ώρα του ύπνου είναι ασφαλής και ωραία και ότι με το να πάει για ύπνο στο δικό του δωμάτιο δεν σημαίνει ότι θα σας χάσει. Κάντε χαρούμενα πράγματα πριν πάει για ύπνο και όποτε κλαίει πηγαίνετε στο δωμάτιό του, καθησυχάστε το και βγείτε πάλι όσες φορές χρειάζεται. Η Dr Leach γράφει: « Μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβετε αμέτρητες φορές, αλλά είναι ένας σίγουρος τρόπος να το καθησυχάσετε και να του δείξετε ότι το να κοιμάται στο δικό του δωμάτιο δεν σημαίνει ότι το αφήνετε μόνο του».
• Dr. T. Barry Brazelton, συγγραφέας του βιβλίου Touchpoints (Σημεία προσέγγισης) και άλλων πολλών βιβλίων που αφορούν μωρά και παιδιά
Προσέγγιση: «Νοιαστείτε, αλλά αφήστε το να κλάιει». Πριν ξεκινήστε ένα τέτοιο πρόγραμμα, βεβαιωθείτε ότι και οι δύο γονείς συμφωνούν απόλυτα με αυτό.
Πότε: Εξαρτάται από το παιδί. Μπορείτε να το κάνετε από έξι μηνών μέχρι δύο χρόνων. Ο Dr. Brazelton ενθαρρύνει τους γονείς να εξετάσουν τα κίνητρά τους αλλά και το το παιδί τους πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμα.
Τι να κάνετε: Σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας δεν έχει κοιμηθεί για μεσημέρι (δηλαδή μετά τις τρεις), κρατήστε μια χαλαρή ατμόσφαιρα και ένα τελετουργικό για την ώρα του ύπνου, μην το θηλάσετε και μην το κουνάτε για να κοιμηθεί. Αντιθέτως, ξαπλώστε το όσο είναι ξύπνιο και ταυτόχρονα διαβεβαιώστε το ότι θα είστε εκεί αλλά πρέπει να κοιμηθεί μόνο του. Αν θέλετε, μπορείτε να το ξυπνήσετε για να το ταΐσετε πριν κοιμηθείτε, για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα πεινάσει μέσα στη νύχτα. Κατά τα άλλα, να είστε προετοιμασμένοι να ξυπνάτε κάθε 2-3 ώρες γιατί θα κλαίει. Πηγαίνετε κοντά του αλλά μην το σηκώσετε. Μην το κουνήσετε, απλά καθησυχάστε το σιγανά. Όταν το συνηθίσετε αυτό, την επόμενη φορά μην πάτε κοντά του αλλά πέστε του να πάρει αγκαλιά το αγαπημένο του αρκουδάκι. Όταν κατακτήσετε και αυτό το στάδιο, την επόμενη φορά περιμένετε 15 λεπτά πριν απαντήσετε στο κλάμα του.
Dr Benjamin Spock, συγγραφέας του βιβλίου Baby and Child Care (Παιδική και βρεφική φροντίδα)
Προσέγγιση: «Ας το να κλαίει»
Πότε: Στους τρεις μήνες
Τι να κάνετε: Πείτε καληνύχτα και μη γυρίσετε να κοιτάξετε πίσω. Συνήθως, μετά από τρεις νύχτες που δεν θα απαντάτε στο κλάμα του, το παιδί σας θα μάθει να κοιμάται μόνο του. Ο Dr Spock λέει ότι τα περισσότερα μωρά κλαίνε την πρώτη νύχτα τριάντα λεπτά, καταλαβαίνουν ότι με το κλάμα δεν καταφέρνουν τίποτα και ξανακοιμούνται. Γράφει: «Είμαι σίγουρος ότι κλαίνε μόνο από θυμό σε αυτή την ηλικία. Το να πάτε να δείτε τι έχει απλά το ενθαρρύνει να κλάψει περισσότερο».
Dr William Sears, συγγραφέας του Baby Book (Το βιβλίο του μωρού) και άλλων
Προσέγγιση: Το να κοιμάστε με το μωρό ή άλλες ασφαλείς τακτικές. Γράφει: «Το αποτέλεσμα του “ας το να κλαίει” είναι συνήθως το ίδιο: μια μαμά που δεν αντέχει άλλο και ένα θυμωμένο παιδί που τελικά θα κοιμηθεί γιατί δεν αντέχει να κλαίει άλλο. Το τίμημα όμως είναι μεγάλο. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η μέθοδος να υπάρχει».
Από πότε: Από τη βρεφική ηλικία μέχρι να είναι έτοιμο να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι.
Τι να κάνετε: Σκεφτείτε να μοιραστείτε το κρεβάτι σας με το μωρό σας τους πρώτους μήνες της ζωής του. Σύμφωνα με τον Dr Sears, μαμά και παιδί κοιμούνται καλύτερα και για περισσότερη ώρα όταν είναι δίπλα δίπλα. Το μωρό νιώθει τη ζεστασιά και την ασφάλεια και μπορεί να θηλάσει ό,τι ώρα θέλει. Επιπλέον, τα μωρά αναπτύσσονται καλύτερα όταν κοιμούνται δίπλα στους γονείς τους. Αν η μαμά έχει επιστρέψει στη δουλειά, το να κοιμούνται μαζί μπορεί να δυναμώσει το δεσμό τους.
Αν δεν θέλετε να κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας, μπορείτε να ακολουθήστε την άλλη συμβουλή του Dr Sears για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται όλη νύχτα:
• Προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί κλαίει το μωρό σας τη νύχτα και καθησυχάστε το.
• Μοιραστείτε τις υποχρεώσεις. Πολλές φορές, τα μωρά που θηλάζουν θέλουν τη μαμά τους τα βράδια ακόμη και έχουν σταματήσει να τρώνε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν αντί να πάει η μαμά πάει ο μπαμπάς, μπορεί να σταματήσει να κλαίει αφού θα καταλάβει ότι δεν ακολουθεί φαγητό.
• Δώστε στο παιδί σας ένα αρκουδάκι ή μια κουβερτούλα και βοηθήστε το να το συνδυάζει με τον ύπνο.
πηγή