Σοκολατούχο γάλα, το καλύτερο ισοτονικό

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

chocomilk Τι είναι καλύτερο για τον οργανισμό ύστερα από μια ώρα εντατικής άσκησης, ένα ισοτονικό ποτό ή το παλιό καλό νερό; Τίποτε από τα δύο, απαντά μια νέα έρευνα η οποία διαπιστώνει ότι ο πιο ωφέλιμος τρόπος για να ανακάμψουμε και να αντλήσουμε τα περισσότερα οφέλη ύστερα από έντονη σωματική δραστηριότητα είναι να πιούμε ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά...

Η διαπίστωση έρχεται από τον Τζον Αιβι, έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου του Τέξας με ιδιαίτερη φήμη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις μελέτες του γύρω από τον ρόλο της διατροφής που ακολουθείται μετά την άσκηση στη φυσική κατάσταση, τις επιδόσεις και την ανάκαμψη των αθλητών.
Πρώτο το σοκολατούχο για αθλητές και ερασιτέχνες
Ο δρ Αιβι διεξήγαγε δυο ξεχωριστές μελέτες με αθλητές και ερασιτέχνες συμμετέχοντες για να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: «Τόσο οι πρώτοι όσο και οι δεύτεροι είχαν καλύτερη σωματική ανάκαμψη όταν έπιναν σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά» τόνισε.
«Τα πλεονεκτήματα ήταν, πρώτον, η καλύτερη σύσταση του σώματος με τη μορφή περισσότερου μυϊκού ιστού και λιγότερου λίπους, βελτίωση του χρόνου στην άσκηση και γενικώς καλύτερη φυσική κατάσταση από τους εθελοντές που κατανάλωσαν ποτά που περιείχαν απλώς υδατάνθρακες ή νερό» πρόσθεσε ο ειδικός, ο οποίος δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ερευνών στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Strenght and Conditioning Research»
Καλύτερη αντοχή, περισσότεροι μύες, λιγότερο λίπος
Στην πρώτη μελέτη ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εξέτασαν την ωφέλεια του σοκολατούχου γάλακτος σε αθλητές. Υστερα από συγκεκριμένη προπόνηση, ζήτησαν από ποδηλάτες να πίνουν είτε σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά είτε ένα ποτό με την ίδια θερμιδική αξία και περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με τα συνηθισμένα «αθλητικά» ποτά είτε ένα ποτό με μηδενική θερμιδική αξία. Διαπίστωσαν ότι οι αθλητές είχαν περισσότερη δύναμη και καλύτερη ταχύτητα (μείωσαν τον χρόνο τους κατά έξι λεπτά κατά μέσο όρο) όταν έπιναν σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Στη δεύτερη ανάλογη μελέτη με ερασιτέχνες άνδρες και γυναίκες εθελοντές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ύστερα από περίπου πέντε εβδομάδες άσκησης αυτοί που έπιναν σοκολατούχο γάλα είχαν διπλάσια βελτίωση από τους υπόλοιπους στην αεροβική ικανότητα και στην αντοχή. Επίσης ανέπτυξαν περισσότερο τους μυς τους και έχασαν περισσότερο λίπος σε σχέση με εκείνους που καταναλάνωναν τα άλλα ποτά.
«Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ποιος μηχανισμός κάνει το σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά να προσφέρει αυτά τα πλεονεκτήματα» δήλωσε ο δρ Αιβι. «Για να το διαπιστώσουμε θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες, είναι όμως εμφανές ότι κάτι υπάρχει στον συνδυασμό των φυσικών πρωτεϊνών και των υδατανθράκων που περιέχει».