Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού για τους... τιμώμενους των γιορτών. Ποιο είναι το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του παιδιού μου; Τι να επιλέξω; Να αγοράσω αυτό, που μου ζητάει το ίδιο; Τα παιδιά χαζεύουν με τις ώρες τα παιχνίδια στους διαδρόμους των καταστημάτων, επηρεασμένα από τη διαφήμιση και απαιτώντας σε αρκετές περιπτώσεις κάτι συγκεκριμένο, ανεξαρτήτως του κινδύνου που μπορεί αυτό να εγκυμονεί για την υγεία τους, ανεξαρτήτως, βεβαίως, και του κόστους.
Με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝ.ΚΑ.), την πρωτοβουλία για την αγορά - επιλογή παιχνιδιών έχουν κατά 61,7% τα ίδια παιδιά και κατά 38,3% οι μεγάλοι. Τα παιδιά, όμως, δεν έχουν τη σχετική πληροφόρηση, διαλέγουν χωρίς καμία γνώση σχετικά με τις προϋποθέσεις ασφάλειας, που πρέπει να πληρούν τα παιχνίδια.
Λίγα πράγματα κάνουν ένα παιδί περισσότερο ευτυχισμένο απ’ ό,τι ένα καινούργιο παιχνίδι. Μερικές φορές, όμως, μία φαινομενικά ακίνδυνη διασκέδαση μπορεί να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό, καθώς αρκετά παιδιά κάθε χρόνο παθαίνουν ατυχήματα, που σχετίζονται με τη χρήση παιχνιδιών. Η γενική συμβουλή των ειδικών είναι «μην παρασύρεστε από τις υπερβολικές, ή αντίθετες με την ηλικία τους απαιτήσεις των παιδιών σας κατά την αγορά ενός παιχνιδιού, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να βρεθεί στα χέρια του ένα παιχνίδι ακατάλληλο. Επιπλέον, μην έχετε στο μυαλό σας ότι η μεγάλη δαπάνη θα δώσει μεγάλη χαρά. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν το κόστος ενός παιχνιδιού και αρκεί να επιλέξετε κάτι με προσοχή και αγάπη, άσχετα από την τιμή του. Ακόμη, μην αφήνετε τις διαφημίσεις να αποφασίζουν για εσάς, χρησιμοποιήστε τις για να σας δώσουν ιδέες, αλλά γίνετε εσείς και το παιδί σας, αυτοί που τελικά θα αποφασίσουν».
Το σημαντικότερο όλων είναι να δίνεται βάση στα παιχνίδια που επιλέγονται για τα παιδιά, με στόχο να συμβάλλουν στην ψυχαγωγία τους και στη σωστή τους ανάπτυξη.
Για την επιλογή ενός παιχνιδιού υπάρχει κανόνας. Η παιδίατρος Μαρία Παναγοπούλου, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι «το παιχνίδι πρέπει να έχει προδιαγραφές ασφαλείας για την κάθε παιδική ηλικία και να υπάρχει η ένδειξη CE, που πιστοποιεί ότι το παιχνίδι πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Δείτε, λοιπόν, αν το παιχνίδι είναι ασφαλές (δεν έχει αιχμηρές άκρες, δεν είναι τοξικό, δεν έχει μικρά εξαρτήματα, που μπορεί να τα καταπιεί το παιδί…). Είναι ανθεκτικό; Είναι εύκολο στη χρήση; Αναζητήστε στο κουτί ή το περιτύλιγμα την ένδειξη CE που υπάρχει σαν εγγύηση ότι το παιχνίδι πληροί τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα προϊόντα έχουν περάσει από έλεγχο και πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Η ένδειξη της ηλικίας για την οποία είναι κατάλληλο το παιχνίδι, στη συσκευασία του, είναι πολύ σημαντική, καθώς αντανακλά το πόσο ασφαλές είναι, με βάση τις εξής παραμέτρους:
- Τον βαθμό ασφαλείας του παιχνιδιού και τους πιθανούς κινδύνους πνιγμού.
-Την ικανότητα του παιδιού να παίξει με το παιχνίδι.
-Την ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού.
-Τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης του παιδιού.
Οι ενδείξεις αυτές βασίζονται στα γενικά αναπτυξιακά στάδια κάθε ηλικίας. Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι κάθε παιδί διαφέρει από τα άλλα και αυτό που είναι καλό για ένα παιδί μπορεί να μην είναι κατάλληλο για τις ικανότητες και τις ανάγκες ενός άλλου.
Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που έχει σκοπό να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους, δίνει συμβουλές και οδηγίες για τη σωστή επιλογή των παιδικών παιχνιδιών.
Κατά την αγορά παιχνιδιών, ο καταναλωτής οφείλει να απευθύνεται σε εξειδικευμένα καταστήματα με παιδικά παιχνίδια και είδη, και να ελέγχει ότι τα παιχνίδια, που αγοράζει, φέρουν στη συσκευασία τους σήμα, με το οποίο να διευκρινίζεται ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας, όπως το CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να παίζουν με κατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσέχει κανείς την αναγραφόμενη, σε κάθε παιχνίδι, ηλικία καταλληλότητας.
Πριν επιλεγεί ένα παιχνίδι, πρέπει να γίνεται έλεγχος της ποιότητάς τους από τον ίδιο τον καταναλωτή, να διαπιστώνεται ότι είναι σωστά συναρμολογημένο, ότι δεν σπάει εύκολα, δεν είναι βαμμένο με τοξικά χρώματα και δεν περιέχει εύφλεκτα υλικά. Τα τοξικά παιχνίδια είναι επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Ως εκ τούτου, η αγορά παιχνιδιών, όπως μαρκαδόροι και πλαστελίνες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Επιπλέον, όταν ο αγοραστής επιλέγει κρεμαστά παιχνίδια, που προορίζονται για κούνιες, να βεβαιώνεται για την ασφάλεια του μωρού. Το δε κορδόνι από το οποίο κρέμονται να μην υπερβαίνει τα 20 εκατοστά. Σε παιδιά κάτω των τριών ετών δεν χαρίζονται παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια, γιατί μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η αγορά παιχνιδιών με μακριά μαλλιά, ή γούνα, για βρέφη κάτω του ενός έτους, γιατί και αυτά είναι δυνατόν να προκαλέσουν πνιγμό. Τα σετ χημείας και τα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικά εξαρτήματα, ή εξαρτήματα που θερμαίνονται, θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά άνω των 10 ετών και να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενηλίκων.
Είναι κανόνας ότι το παιχνίδι δεν πρέπει να οδηγεί στην ενεργοποίηση ή καλλιέργεια άγριων ενστίκτων στο παιδί, αλλά να προορίζεται αποκλειστικά για την ψυχαγωγία και την εποικοδομητική απασχόλησή του.
Επιπλέον, να μη δίνονται ποτέ σε μικρά παιδιά δώρα μέσα σε πλαστικές σακούλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ασφυξίας από τη χρησιμοποίηση της σακούλας, ως παιχνιδιού. Να αποφεύγονται τα αεροβόλα, ως δώρα, διότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, ιδιαίτερα στα μάτια. Ακόμη κι αν τα παιδιά παίζουν με αεροβόλα, πρέπει πάντα να φορούν προστατευτικά γυαλιά.
Ποιος ελέγχει τα παιδικά παιχνίδια;
Όροι και προϋποθέσεις έχουν θεσμοθετηθεί για την ασφάλεια των παιχνιδιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κατά πόσον, όμως, τηρούνται οι προδιαγραφές, είναι υποχρέωση των εθνικών αρχών. Τα πρότυπα της CEN (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης που ασχολείται με τους κινδύνους από τα παιχνίδια) στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί με την ευθύνη του ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης), καθορίζουν τις γενικές προδιαγραφές που αφορούν τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες των παιχνιδιών, το εύφλεκτο και την τοξικότητά τους. Ο ΕΛΟΤ δημιούργησε το εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών, όπου ελέγχεται διεξοδικά η ασφάλεια των παιχνιδιών. Το εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών του Οργανισμού είναι το μόνο που έχει διαπιστευτεί από την Ελλάδα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματα των δοκιμών του αναγνωρίζονται ισότιμα από τις άλλες χώρες - μέλη της.
zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου