Ένα απρόσμενο όφελος μπορούν να αποκομίσουν όσοι αποφασίσουν να κόψουν το κάπνισμα: θα αυξηθεί η «καλή» χοληστερόλη τους, ακόμα κι αν παχύνουν επειδή έπαψαν να καπνίζουν!
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, η οποία ρίχνει φως στα σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη που παρατηρούνται σε όσους κόβουν το κάπνισμα – και τα οποία σε μεγάλο βαθμό ακόμα δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως.
Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 20% των θανάτων από καρδιολογικά αίτια οφείλονται στο κάπνισμα, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρη εξήγηση γι’ αυτό. Το κάπνισμα επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα με πολλούς τρόπους, όπως η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου και οι φθορές στην ίδια την καρδιά.
Όπως, όμως, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άνταμ Γκέπνερ, από την Σχολή Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ουϊσκώνσιν, μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει επίσης την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και μειώνει την «κακή» (LDL).
Αυτό το εύρημα θέλησαν να ελέγξουν πιο λεπτομερώς ο δρ Γκέπνερ και οι συνεργάτες του. Έτσι, επιστράτευσαν περισσότερους από 1.500 καπνιστές, οι οποίοι κάπνιζαν κατά μέσον όρο 21 τσιγάρα την ημέρα και πολλοί εκ των οποίων αντιμετώπιζαν πρόβλημα βάρους (ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι).
Οι εθελοντές εντάχθηκαν σε πέντε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Έπειτα από έναν χρόνο, οι 334 από αυτούς (το 36% του συνόλου) είχαν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα.
Αναλύσεις αίματος έδειξαν πως σε αυτούς τους εθελοντές, η «καλή» (HDL) χοληστερόλη αυξήθηκε κατά μέσον όρο κατά 5% - ή 2,4 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου (mg/dL).
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιάς» (AHJ), η αύξηση αυτή ήταν ανεξάρτητη από το αν κάπνιζαν πολύ ή λίγο, και αφορούσε άντρες και γυναίκες.
Παρατηρήθηκε επίσης και σε όσους πήραν βάρος μετά τη διακοπή (η μέση αύξηση του βάρους ήταν 4,5 κιλά) παρ’ ότι είναι καλά γνωστό ότι τα περιττά κιλά κανονικά πλήττουν τη χοληστερόλη.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως κάθε αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης κατά 1 mg/dL ελαττώνει κατά 3% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου την επόμενη δεκαετία.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι «και μόνο αυτή η αύξηση της HDL να συνέβαινε σε έναν πρώην καπνιστή, θα μείωνε τον κίνδυνο εμφράγματος και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 6%», εξήγησε ο δρ Γκέπνερ. «Πόσο μάλλον που σε έναν πρώην καπνιστή, η διακοπή παρέχει και πολλά άλλα καρδιαγγειακά οφέλη».
Πηγή : Web Only
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου