Έρευνα σε νεαρά ποντίκια αποκάλυψε σχέση μεταξύ της ποιότητας του αέρα και της πιθανότητας νόσου.
Αν και η φτωχή διατροφή και η έλλειψη άσκησης εκτιμάται ότι αποτελούν τις κύριες αιτίες διαβήτη, η έκθεση σε μολυσμένο αέρα στην αρχή της ζωής μπορεί να οδηγήσει στη νόσο, ανεξάρτητα από τη διατροφή, σύμφωνα με έρευνα του Ohio State University. Τα αποτελέσματα από την πρώτη του είδους της έρευνας σε ζώα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.’
Για να διαπιστωθεί ενδεχόμενη σχέση διαβήτη-μόλυνσης της ατμόσφαιρας, οι ερευνητές εξέθεσαν νεαρά ποντίκια σε διατροφή με φυσιολογικά και υψηλά επίπεδα λιπαρών, είτε σε φιλτραρισμένο αέρα είτε σε μολυσμένο.
Τα αποτελέσματα δημιουργούν έκπληξη. Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε μολυσμένο αέρα είχαν μεγαλύτερα και περισσότερα λιπώδη κύτταρα στην κοιλιά και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με ποντίκια που ακολούθησαν την ίδια διατροφή αλλά ανέπνεαν καθαρό αέρα. Η δεύτερη κατηγορία ποντικών έγινε προδιαβητική.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Qinghua Sun, δήλωσε ότι είναι μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι τα σωματίδια προκαλούν άμεσα φλεγμονή και αλλαγές στα λιπώδη κύτταρα, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2.
Οι ερευνητές εξέθεσαν τα ποντίκια στον μολυσμένο αέρα για 6 ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για 10 εβδομάδες, με έναρξη την ηλικία των 3 εβδομάδων. Το χρονικό διάστημα ταιριάζει περίπου με τα χρόνια από την εφηβεία έως την προχωρημένη ενήλικο ζωή στους ανθρώπους.
Ο μολυσμένος αέρας που ανέπνευσαν τα ποντίκια στην έρευνα αντιπροσωπεύει την ποιότητα του αέρα σε πολλές ασιατικές πόλεις. Ο Dr. Sanjay Rajagopalan, δήλωσε ότι οι ρύποι έχουν την τάση να ταξιδεύουν. Μεγάλα σύννεφα σκόνης μπορεί να μεταφερθούν πάνω από ωκεανούς και να κατευθυνθούν από την Κίνα στις ΗΠΑ.
Σύντομα θα ξεκινήσουν έρευνες στην Κίνα για να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ ατμόσφαιρας και διαβήτη στους ανθρώπους. Στο μεταξύ οι ερευνητές τονίζουν ότι η διατροφή και η άσκηση θα πρέπει να θεωρηθούν οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τον διαβήτη αλλά η γνώση περισσότερων για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την επίδρασή της θα βοηθήσει ενδεχομένως στη μείωση του αυξανόμενου αριθμού περιστατικών.
iatronet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου