Η άσκηση βοηθά στο άγχος και την κατάθλιψη

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η άσκηση αποτελεί ‘μαγικό χάπι’ για ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές και θα πρέπει να συνταγογραφείται πιο συχνά από ειδικούς, σύμφωνα με ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία προηγούμενων ερευνών.

Ο Jasper Smits, του Πανεπιστημίου του Ντάλας, δήλωσε ότι η άσκηση έχει φανεί πως παρέχει σημαντικά οφέλη στην πνευματική υγεία. Όσο περισσότεροι θεραπευτές εκπαιδεύονται στη θεραπευτική άσκηση τόσο καλύτερα θα είναι οι ασθενείς, πρόσθεσε.

Ο Smits και ο Michael Otto,Ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, βάσισαν τα ευρήματα σε ανάλυση προηγούμενων ερευνών σχετικά με την άσκηση και την ψυχική υγεία. Η επισκόπηση έδειξε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων άσκησης στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους.

Οι παραδοσιακές θεραπείες ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας δεν φτάνουν σε όλους όσους τις χρειάζονται, δήλωσε ο Smits και πρόσθεσε ότι η άσκηση μπορεί να αναπληρώσει το κενό σε ανθρώπους που δεν λαμβάνουν τη συμβατική θεραπεία λόγω κόστους ή έλλειψης πρόσβασης ή που δεν το επιθυμούν λόγω του κοινωνικού στίγματος που συνδέεται με τέτοιες θεραπείες. Η άσκηση, επίσης, μπορεί να συμπληρώσει τις συμβατικές θεραπείες οδηγώντας τους ασθενείς να είναι περισσότερο εστιασμένοι και δεσμευμένοι.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο στη Βαλτιμόρη για τις διαταραχές άγχους και κατάθλιψης.

Ο Smits δήλωσε ότι άνθρωποι που ασκούνται αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και χαμηλότερα επίπεδα στρες και άγχους. Πρόσθεσε ότι η άσκηση φαίνεται πως επηρεάζει σαν αντικαταθλιπτικό συγκεκριμένα συστήματα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και βοηθά ασθενείς με κατάθλιψη να επανεγκαταστήσουν θετικές συμπεριφορές. Για ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές η άσκηση μειώνει τους φόβους του φόβου και άλλα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία και ταχύπνοια.

Ο Smits δήλωσε ότι μετά την αξιολόγηση της υγείας τους οι ασθενείς θα πρέπει να ασκούνται 150 λεπτά την εβδομάδα με δραστηριότητα μέτριας έντασης ή 75 λεπτά την εβδομάδα με έντονη δραστηριότητα.

Αντί να δίνουν έμφαση στα μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία ενός προγράμματος άσκησης που μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί, οι ερευνητές προτρέπουν τους ειδικούς να εστιάσουν με τους ασθενείς τους στα άμεσα οφέλη. Μετά από 25 λεπτά η διάθεση βελτιώνεται, το στρες μειώνεται και η ενέργεια αυξάνεται. Επιπλέον υπάρχει κίνητρο για επόμενη άσκηση. Η κακή διάθεση δεν αποτελεί πια εμπόδιο για την άσκηση αλλά αιτία.

Ο Smits δήλωσε ότι οι ειδικοί που συνταγογραφούν άσκηση, επίσης θα πρέπει να δίνουν στους ασθενείς τους τα όπλα που χρειάζονται για να πετύχουν, όπως καθημερινά προγράμματα, στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και σχεδιασμό στόχων.

Όπως δήλωσε, οι θεραπευτές πρέπει να βοηθούν τους ασθενείς τους να οδηγηθούν σε συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να πετύχουν। Δεν πρόκειται για άσκηση 5 φορές την εβδομάδα για τον επόμενο χρόνο αλλά για άσκηση 20 έως 30 λεπτών και την ευεξία σήμερα.

iatronet