Η τακτική χρήση αναλγητικών επηρεάζει την ακοή

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

‘Eρευνα αποκαλύπτει ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης, ακεταμινοφένης και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας ακοής στους άντρες, ιδιαίτερα κάτω των 60 ετών.

Η απώλεια ακοής είναι πολύ διαδεδομένη στους ηλικιωμένους, αλλά περίπου 1 στους 3 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 49 ετών ήδη πάσχει από αυτήν. Ακόμα και η πιο ελαφριά απώλεια ακοής μπορεί να απειλήσει την ικανότητα κατανόησης λόγου σε περιβάλλον πολλών ομιλητών, οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη και φτωχότερη ποιότητα ζωής.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Brigham and Women's Hospital, του Vanderbilt και του Massachusetts Eye and Ear Infirmary, στη Βοστόνη, εξέτασαν παράγοντες εκτός της ηλικίας και του θορύβου, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης απώλειας ακοής.

Η ωτοτοξική επίδραση της ασπιρίνης είναι γνωστή, ενώ πιθανή θεωρείται και η ωτοτοξικότητα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Ωστόσο η σχέση μεταξύ ακεταμινοφένης και απώλειας ακοής δεν είχε εξεταστεί. Εξετάστηκαν 26.000 άντρες, κάθε 2 χρόνια, για διάστημα 18 ετών. Ερωτηματολόγιο εντόπιζε τη χρήση αναλγητικών, την απώλεια ακοής και ποικιλία σωματικών, ιατρικών και δημογραφικών παραγόντων.

Για την ασπιρίνη, οι τακτικοί χρήστες κάτω των 50 ετών και όσοι ανήκαν στις ηλικίες 50 έως 59 ετών είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής σε σχέση με τους μη τακτικούς χρήστες, αλλά δεν υπήρχε σχέση στους άντρες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, οι τακτικοί χρήστες κάτω των 50 ετών είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες, όσοι ανήκαν στις ηλικίες 50 έως 59 είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες και όσοι ανήκαν στην ηλικία των 60 και άνω εμφάνιζαν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής σε σχέση με τους μη τακτικούς χρήστες.

Για την ακεταμινοφένη, οι τακτικοί χρήστες ηλικίας κάτω των 50 ετών είχαν 99% περισσότερε πιθανότητες, οι τακτικοί χρήστες ηλικίας 60 έως 59 ετών είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες, ενώ οι άντρες ηλικίας 60 ετών και άνω είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής σε σχέση με μη τακτικούς χρήστες ακεταμινοφένης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The American Journal of Medicine.’

Πηγές: ‘The American Journal of Medicine.’

iatronet

1 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.