Η διακοπή του καπνίσματος επιβραδύνει τον καρκίνο

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Διακόπτοντας το κάπνισμα μετά από διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, διπλασιάζονται οι πιθανότητες ο ασθενής να ζήσει ακόμη 5 χρόνια.

Οι Βρετανοί ερευνητές που αποφάσισαν να διερευνήσουν κατά πόσο η διακοπή του καπνίσματος μετά την ανάπτυξη καρκίνου πνεύμονα επηρεάζει ή όχι το χρόνο ζωής των ασθενών, ανέλυσαν τα δεδομένα 10 προηγούμενων μελετών που είχαν εκτιμήσει την επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι, ενώ οι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα που συνέχισαν να καπνίζουν είχαν 29-33% πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης, οι ασθενείς που σταμάτησαν το κάπνισμα είχαν 63-70% πιθανότητες να ζουν πέντε έτη μετά τη διάγνωση της νόσου.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να παραιτείται κάποιος από την προσπάθεια να σταματήσει το κάπνισμα, καθώς ακόμη και μετά τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα πρώιμου σταδίου η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Amanda Parsons, από το Βρετανικό Κέντρο Μελετών για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Πανεπιστημίου του Birmingham.

«Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ιατροί και νοσηλευτές θεωρούν ότι είναι σκληρό να ζητάς από έναν άνθρωπο που πεθαίνει να εγκαταλείψει μία συνήθεια που του προσφέρει παρηγοριά», επισημαίνουν οι επιστήμονες, «οι ασθενείς και οι οικογένειές τους θα πρέπει να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της μελέτης, καθώς το όφελος που μπορεί να προκύψει από τη διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντικό».

Επιπλέον, η έρευνα προσέφερε επίσης ορισμένα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, γνώσεις που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων δυνητικών θεραπειών, καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.