Γονίδια και διατροφή συμβάλλουν στην έναρξη της νόσου Πάρκινσον

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ερευνητές εντόπισαν νέο γενετικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον καθώς και σχέση μεταξύ της νόσου και δυο άλλων παραγόντων, του μεταβολισμού και της βιταμίνης B6.

Ο Dr. Matthias Elstner, του Ludwig-Maximilians-Universitat Munich, στη Γερμανία, δήλωσε ότι η έρευνα αποκαλύπτει την αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως διατροφικές συνήθειες στην παθογένεση της νόσου. Ο Elstner είναι ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Neurology.’

Οι ερευνητές μελέτησαν νευρώνες για να κατανοήσουν πώς αλλάζει η δραστηριότητα των γονιδίων λόγω της νόσου. Ανακάλυψαν ένα γονίδιο που φάνηκε σημαντικό και το εξέτασαν σε 1.200 ασθενείς και 2.800 υγιείς. Ανακαλύφτηκε ότι μια ποικιλομορφία γονιδίου αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποικιλομορφία του γονιδίου μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου στον εγκέφαλο, του PDXK. Ο ρόλος του είναι να μετατρέπει τη βιταμίνη B6 από διατροφικές πηγές σε ενεργή μορφή που χρειάζεται για την παραγωγή της ντοπαμίνης, η οποία από καιρό γνωρίζουμε πως συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τον Elstner, αν και αυτή η ποικιλομορφία είναι υπεύθυνη μόνο για μια μικρή συμβολή στο γενικό κίνδυνο για τη νόσο, τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών.

http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=10706