Στρες και εφηβικά καπρίτσια μπορεί να κρύβουν κατάθλιψη

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ενώ παλαιότερα οι παιδοψυχίατροι και οι άλλοι ειδικοί θεωρούσαν ότι δεν εμφανίζουν τα παιδιά κατάθλιψη, σήμερα είναι σαφές ότι και τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από την ψυχική αυτή διαταραχή.


Το 5% των παιδιών και εφήβων εμφανίζουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 19 ετών. Τα συμπτώματα της παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης μπορεί να έχουν ομοιότητες με αυτά των ενηλίκων, αλλά υπάρχουν και ορισμένα που παρατηρούνται μόνο σ’ αυτή την ηλικία.

Η κατάθλιψη, αν και είναι μια ασθένεια με σαφή βιολογική βάση, στην εκδήλωσή της συμμετέχουν και την πυροδοτούν τα ίδια τα γεγονότα της ζωής.

Το κακό οικογενειακό περιβάλλον, περίοδοι έντονου στρες, ψυχοτραυματικά γεγονότα, κατάχρηση ουσιών, προβλήματα στο σχολείο μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο στην κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη δεν είναι απλά μια λυπημένη κατάσταση του παιδιού, μια άσχημη περαστική φάση της ζωής του.

Είναι ιατρική ασθένεια που πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα και να γίνουν οι ανάλογες θεραπευτικές παρεμβάσεις που συνήθως είναι ψυχοθεραπεία του παιδιού και οικογενειακή θεραπεία.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Πολλές φορές οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί υποτιμούν τα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα παιδιά με κατάθλιψη.

Τα δικαιολογούν σαν στρες, εφηβικά καπρίτσια, υπερβολικό διάβασμα, ενώ η κατάθλιψη έχει χτυπήσει την πόρτα και τα παιδιά και οι έφηβοι υποφέρουν πραγματικά.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας όταν τα παιδιά και οι έφηβοι εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι φίλοι πρέπει να ανησυχήσουν όταν τα παιδιά μιλάνε για αυτοκτονία και να ζητήσουν άμεσα βοήθεια. Ακόμη και μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν χειριστική συμπεριφορά, αλλά έντονη έκκληση για βοήθεια.

Σήμερα η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, η καλή ψυχοσυναισθηματική σχέση που προσπαθούν να αναπτύξουν οι γονείς με τα παιδιά τους βοηθούν ώστε να αναγνωριστούν δυσκολίες των παιδιών όσον αφορά τη συμπεριφορά τους.

Συχνά επισκέπτονται και συμβουλεύονται ειδικούς και έτσι προάγεται η πρόληψη για την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Ψυχοπαιδαγωγός, Γιάννα Μαρνελάκη, Σύμβουλος οικογένειας

πηγή