Η στυτική διαταραχή προάγγελος καρδιαγγειακών νόσων

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Η στυτική διαταραχή αποτελεί σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι ότι ένας άντρας αντιμετωπίζει ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρδιακή προσβολή και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα.

Ο Andre Araujo, του ερευνητικού Ινστιτούτου New England δήλωσε ότι έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρει η έρευνα Framingham, άντρες με στυτική διαταραχή εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 40%.

Αν και η πρόσθεση της στυτικής διαταραχής στον κατάλογο των γνωστών παραγόντων κινδύνου που έχουν καθοριστεί από την έρευνα Framingham-χοληστερόλη, κάπνισμα, υψηλή πίεση-δεν βελτιώνει την πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων, μπορεί να είναι γρήγορος και φτηνός τρόπος αξιολόγησης κινδύνου, δήλωσε ο Araujo.

Όπως δήλωσε, όταν ένας άντρας εμφανίζει στυτική διαταραχή ο γιατρός θα πρέπει να τον εξετάζει για καρδιαγγειακή νόσο. Η έρευνα είναι η τελευταία από αρκετές που έχουν συσχετίσει τη στυτική διαταραχή με την καρδιαγγειακή νόσο. Ο Araujo το θεωρεί αναμενόμενο, καθώς οι ίδιες καταστάσεις που αποφράσουν τις αρτηρίες και μειώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο μπορούν επίσης να μειώσουν τη ροή στο πέος.

Η έρευνα παρακολούθησε 1.057 άντρες ηλικίας 40 έως 70 ετών για 12 χρόνια. Συνολικά, 37% των αντρών με στυτική διαταραχή ανήκαν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τα κριτήρια της έρευνας Framingham, σε σύγκριση με 17% των αντρών χωρίς στυτική δυσλειτουργία.

Ο Dr. R. Parker Ward, του πανεπιστημίου του Σικάγο δήλωσε ‘γιατί να μη θέτουμε μια απλή ερώτηση στο ιατρείο που θα αποτελεί σαφή διάγνωση. Είναι πιο εύκολη και φτηνή από την εξέταση λιπιδίων ή τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.’

Τις πληροφορίες αυτές θα πρέπει να τις δίνουν στον γιατρό τους οι άντρες, δήλωσε ο Araujo. Η στυτική διαταραχή όπως αναφέρεται από κάποιον άντρα ταιριάζει με αυτά που λένε οι ουρολόγοι για το ζήτημα. Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί, δήλωσε ο ερευνητής, είναι πως αν κάποιος έχει στυτική διαταραχή θα πρέπει να δει γιατρό, ώστε να οδηγηθεί σε προληπτική θεραπεία που μπορεί να σώσει τη ζωή του. Όπως δήλωσε ο Araujo, ένα από τα πρώτα σημάδια ότι κάποιος εμφανίζει καρδιαγγειακή νόσο είναι συχνά ο ξαφνικός θάνατος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American College of Cardiology.’

Πηγή