Εξέταση αίματος θα αποκαλύπτει το φύλο του παιδιού

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Εξέταση αίματος που θα γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι πολύ ακριβής στον καθορισμό του φύλου του εμβρύου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Συνήθως οι γονείς που θέλουν να μάθουν το φύλο του μωρού τους το μαθαίνουν με υπέρηχο το δεύτερο τρίμηνο.

Η εξέταση είναι σημαντική, γράφουν οι ερευνητές, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για να καθοριστεί το φύλο. Παραδοσιακά αυτό γίνεται με επεμβατικές εξετάσεις όπως αμνιοκέντηση, που φέρει μικρό κίνδυνο αποβολής.

Εξετάσεις αίματος της μητέρας που αποκαλύπτουν ορισμένους δείκτες του φύλου του εμβρύου έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται η ακρίβεια ποικίλλει. Στη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Obstetrics & Gynecology’, Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τεστ που χρησιμοποιήθηκε στο κέντρο τους ήταν 100% ακριβές στον καθορισμό του φύλου σε 200 έγκυες.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με την van der Schoot και τους συνεργάτες της στηρίζουν τη χρήση των τεστ σε περιπτώσεις όπου το φύλο του εμβρύου είναι σημαντικό να καθοριστεί ή να ελεγχθούν κληρονομικές νόσοι.

Η van der Schoot υπέβαλε στην εξέταση αίματος 201 έγκυες μεταξύ του 2003 και 2009. Το τεστ χορηγήθηκε την 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης και καθορίζει το φύλο του εμβρύου ελέγχοντας για 2 γονίδια που βρίσκονται στο χρωμόσωμα Y.

Μόνο οι άντρες φέρουν το χρωμόσωμα Υ. Ετσι όταν αυτά τα γονίδια ανακαλύπτονται στο δείγμα αίματος μιας εγκύου το έμβρυο θεωρείται ότι είναι αρσενικό. Όταν το τεστ δεν εντοπίζει τα γονίδια το αίμα αναλύεται περαιτέρω για να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει άλλο μέρος του DNA του εμβρύου. Με αυτή την επιβεβαίωση οι ερευνητές καταλήγουν ότι το έμβρυο ήταν θηλυκό.

Από τις 201 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα καταληκτικά αποτελέσματα δόθηκαν σε 189. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν σωστά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αξιοπιστία του τεστ σημαίνει ότι οι επεμβατικές μέθοδοι δεν θα είναι πια αναγκαίες για τον καθορισμό του φύλου του εμβρύου στην εγκυμοσύνη.

Πηγή