Εκατό Έλληνες την ημέρα παθαίνουν εγκεφαλικό

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Περισσότερα από 35.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Δηλαδή, καθημερινά περίπου 100 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό. Μία από τις κύριες αιτίες είναι η λεγόμενη κολπική μαρμαρυγή, που αποτελεί τη συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς. Τα νέα πάντως είναι θετικά, καθώς νέες θεραπείες και επεμβατικές τεχνικές βοηθούν στην πρόληψη.

Αυτά τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Παναγιώτης Βάρδας, καθηγητής καρδιολογίας πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών και Κωνσταντίνος Βέμμος, παθολόγος και υπεύθυνος της Μονάδας Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή το διεθνές συνέδριο με τίτλο ‘Κολπική μαρμαρυγή & αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια’, το οποίο πραγματοποιείται 23-24 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει σχηματίζοντας θρόμβους. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γενικά, υπολογίζεται ότι το 20% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή. Μάλιστα, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν 4-6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν επεισόδιο και το χειρότερο όλων είναι ότι η πρόγνωση των ασθενών, που παθαίνουν εγκεφαλικό εξαιτίας κολπικής μαρμαρυγής, είναι δυσμενής.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι βαρύτερο, έχει μεγαλύτερη νοσοκομειακή θνητότητα (σχεδόν διπλάσια) συγκριτικά με ασθενείς χωρίς κολπική μαρμαρυγή. Ακόμη, η νευρολογική εικόνα και η λειτουργική αποκατάσταση είναι χειρότερες. Επίσης, οι υποτροπές στο πρώτο χρόνο μετά το πρώτο επεισόδιο είναι συχνότερες στην ομάδα με κολπική μαρμαρυγή.

Περίπου 4,5 εκατ. άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται μία από τις τέσσερις παθήσεις που εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν σε καρδιαγγειακές επιδημίες κατά τον 21ο αιώνα, παράλληλα με τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο.

Νέες θεραπείες

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν ποιοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνιστάται η χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής σε όλους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε όλους τους ασθενείς που έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου, εκτός αν υπάρχει αντένδειξη (π.χ. έλκος στομάχου ή οποιαδήποτε αιμορραγική τάση).

Το πρόβλημα είναι ότι με τα υπάρχοντα αντιπηκτικά φάρμακα χρειάζεται στενή παρακολούθηση της πηκτικότητας του αίματος (δείκτης INR). Αρχικά πρέπει να μετράται το ΙΝR κάθε εβδομάδα μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή τιμή (INR: 2,0-3,0 με στόχο το 2,5) και μετά, αφού σταθεροποιηθεί, πρέπει να επανεκτιμάται κάθε μήνα. Ακόμη, η δράση των φαρμάκων επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή, τη λήψη αλκοόλ ακόμη και από άλλα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά.

Λύση στα προβλήματα αυτά έρχονται να δώσουν νέα αντιπηκτικά φάρμακα, γεννώντας βάσιμες ελπίδες για πιο αποτελεσματική και ασφαλή προφυλακτική θεραπεία. Οι ουσίες αυτές ρυθμίζουν την πηκτικότητα του αίματος στα επιθυμητά επίπεδα, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγιών, απαλλάσσοντας ασθενείς και γιατρούς από τη συνεχή παρακολούθηση της πηκτικότητας του αίματος.

Επίσης, πρόσφατα, εγκρίθηκε στην Ε.Ε. μία νέα φαρμακευτική ουσία, η δρονεδαρόνη, η οποία δείχνει ότι μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η δρονεδαρόνη μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια επιπλέον της συνήθους θεραπείας (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων ελέγχου του καρδιακού ρυθμού και των αντιθρομβωτικών).

Η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής και συνεπώς της πρόληψης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να γίνει και επεμβατικά με τη μέθοδο της καρδιοπηξίας (ablation) των πνευμονικών φλεβών και του αριστερού κόλπου. Πρόκειται για την πιο ‘επιθετική’ και σύγχρονη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία όμως εφαρμόζεται σε ελάχιστα κέντρα της χώρας μας.

Στοιχεία για εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα

* Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και η πρώτη αιτία χρονίως αναπήρων ασθενών
* Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα από 35. 000 νέα εγκεφαλικά κάθε χρόνο.
Κάθε χρόνο εξέρχονται από τα νοσοκομεία μας περίπου 40.000 ασθενείς με διάγνωση ‘εγκεφαλικό επεισόδιο’
* Σε περισσότερο από 200.000 Έλληνες κάθε χρόνο ο σύζυγος, ο γονέας, ο αδερφός ή το παιδί θα εμπλακεί και θα επιβαρυνθεί με κάποιο τρόπο λόγω ανάμειξής του στη φροντίδα ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας στην κλινική πράξη.Στην κολπική μαρμαρυγή, ο ρυθμός των κόλπων της καρδιάς είναι ακανόνιστος κι έτσι διαταράσσεται και επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).

Δυστυχώς, το 40% των ατόμων, που έχουν κολπική μαρμαρυγή, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και έτσι δεν απευθύνονται στο γιατρό και δεν λαμβάνουν θεραπεία. Με συνέπεια να κινδυνεύουν να υποστούν κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή, το αίμα δεν εξωθείται πλήρως από τους καρδιακούς κόλπους και μπορεί να λιμνάσει σχηματίζοντας θρόμβους. Εάν σχηματισθεί θρόμβος στον κόλπο της καρδιάς, μπορεί να εξέλθει από την καρδιά και να φράξει κάποια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλώντας αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, περίπου το 15-20% του συνόλου των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται στην κολπική μαρμαρυγή.

Περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι στη Βόρειο Αμερική και 4,5 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Για την ακρίβεια, παρ’ ότι ο εκτιμώμενος επιπολασμός της κολπικής μαρμαρυγής είναι περίπου 1% στο γενικό πληθυσμό, αυξάνεται με την ηλικία φτάνοντας το 8% σε ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω.

Παρομοίως, μολονότι η επίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μικρότερη από 0,1% ετησίως σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 40 ετών, αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 1,5% ετησίως στις γυναίκες και 2% στους άνδρες ηλικίας άνω των 80 ετών. Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται μία από τις τέσσερις παθήσεις που εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν σε καρδιαγγειακές επιδημίες κατά τον 21ο αιώνα, παράλληλα με τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο.

Τεράστιο το κόστος

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί ιδιαίτερα δαπανηρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, στοιχίζοντας περίπου 3.000 ευρώ ετησίως για κάθε ασθενή.Η συνολική οικονομική επιβάρυνση φτάνει τα 13,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Μία αντίστοιχη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ετήσιο άμεσο κόστος περίθαλψης υγείας των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, που αντιμετωπίσθηκαν με τις κλασικές θεραπείες, ανερχόταν σε 4.000–5.000 δολάρια, ποσό που αυξάνεται σημαντικά σε ασθενείς με πολλαπλές υποτροπές της κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγή ευθύνεται για το ένα τρίτο περίπου των νοσηλειών λόγω διαταραχής του καρδιακού ρυθμού.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο λόγω κολπικής μαρμαρυγής αυξήθηκαν κατά 66%!

Πηγή