Ημικρανίες: Ανακαλύφτηκε η αιτία ευαισθησίας στο φως

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Aνακαλύφτηκες από επιστήμονες του Χάρβαρντ, η οπτική οδός που βρίσκεται πίσω από την ευαισθησία στο φως που παρουσιάζουν όσοι πάσχουν από ημικρανίες. Οι ερευνητές εξέτασαν δυο ομάδες τυφλών που υπέφεραν από ημικρανίες. Ανακάλυψαν ότι το φως προκαλούσε μια αντίδραση σε ομάδα νευρώνων που παρέμειναν ενεργοί για ορισμένο διάστημα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και οι τυφλοί που έπασχαν από ημικρανίες εμφάνιζαν ευαισθησία στο φως ή φωτοφοβία. Η παρατήρηση τους οδήγησε στην ιδέα ότι τα σινιάλα που μεταφέρονται από τον αμφιβληστροειδή μέσω του οπτικού νεύρου προκαλούν κατά κάποιον τρόπο την επιδείνωση του πόνου.

Εξέτασαν 20 τυφλούς ανθρώπους που ανήκαν σε δυο ομάδες. Στην πρώτη οι εθελοντές ήταν τελείως τυφλοί λόγω νόσων όπως ο καρκίνος στον αμφιβληστροειδή και το γλαύκωμα. Δεν μπορούσαν να βλέπουν εικόνες ή να αισθάνονται το φως και δεν μπορούσαν να διατηρούν φυσιολογικό κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Οι ασθενείς στη δεύτερη ομάδα ήταν μερικώς τυφλοί λόγω εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, όπως μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια. Αν και δεν μπορούσαν να διακρίνουν εικόνες, μπορούσαν να εντοπίζουν την παρουσία του φωτός και να διατηρούν φυσιολογικό κύκλο ύπνου- εγρήγορσης.

Οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας περιέγραψαν έντονο πόνο όταν εκτέθηκαν σε φως, και ιδιαίτερα σε μπλε ή γκρι κύματα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Rami Burstein, του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess στη Βοστόνη, δήλωσε ότι ενώ οι ασθενείς στην πρώτη ομάδα δεν εμφάνισαν επιδείνωση της ημικρανίας από την έκθεση στο φως, οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας περιέγραψαν έντονο πόνο όταν εκτέθηκαν στο φως.

Όπως δήλωσε, αυτό υποδεικνύει ότι ο μηχανισμός της φωτοφοβίας πρέπει να εμπλέκει το οπτικό νεύρο, επειδή στους ολικώς τυφλούς το οπτικό νεύρο δεν μεταφέρει σινιάλα φωτός στον εγκέφαλο. Πρόσθεσε ότι υποψιάζονται επίσης ότι μια ομάδα από κύτταρα αμφιβληστροειδούς που ανακαλύφτηκαν πρόσφατα και περιέχουν φωτοϋποδοχείς μελανοψίνης εμπλέκονται σημαντικά στη διαδικασία επειδή είναι οι μόνοι υποδοχείς φωτός που λειτουργούν σε ασθενείς που είναι μερικώς τυφλοί.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τι συμβαίνει όταν εγχέουν μπογιές στα μάτια ποντικών. Ακολούθησαν την οδό των κυττάρων αμφιβληστροειδούς μελανοψίνης μέσω του οπτικού νεύρου προς τον εγκέφαλο, όπου ανακάλυψαν ομάδα νευρώνων που γίνονται ηλεκτρικά ενεργοί κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας.

Ο Καθηγητής Burstein δήλωσε ότι όταν έθεσαν μικρά ηλεκτρόδια στους νευρώνες ημικρανίας, ανακάλυψε ότι το φως προκαλούσε σειρά ηλεκτρικών σινιάλων που συγκλίνουν σε αυτά τα κύτταρα.

Ακόμα και όταν απομακρύνθηκε το φως, αυτοί οι νευρώνες παρέμειναν ενεργοποιημένοι. Όπως δήλωσε, αυτό βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι ασθενείς δηλώνουν ότι ο πονοκέφαλος εντείνεται δευτερόλεπτα μετά την έκθεση στο φως, και βελτιώνεται 20 έως 30 λεπτά μετά την παραμονή στο σκοτάδι.

iatronet