Ροχαλητό και Άπνοια: ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με κοινωνικές προεκτάσεις

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Το Μεσογειακό Forum για την Υγεία και το Περιβάλλον οργάνωσε και υλοποίησε ημερίδα με θέμα το ροχαλητό και την άπνοια.

Κύριος στόχος αυτής της ημερίδας ήταν η επιμόρφωση και πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τις νέες εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία του σύνθετου αυτού προβλήματος, καθώς και στις παθολογικές και κοινωνικές του προεκτάσεις. Παράλληλα παρουσιάστηκε από την ομάδα των επιστημόνων – ομιλητών ένα σχέδιο δράσης για την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Η αποφρακτική υπνική άπνοια εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν ο αέρας εμποδίζεται να εισέλθει από τη μύτη ή το στόμα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες αναπνοής. Η διακοπή της αναπνοής στην αποφρακτική υπνική άπνοια διαρκεί από 10 έως 40 δευτερόλεπτα με τον αριθμό των ακούσιων διακοπών να είναι από 20 έως 30 ανά ώρα. Σχεδόν πάντα η άπνοια συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό.

Συνδέεται με καρδιακές αρρυθμίες, υψηλή πίεση αίματος, καθώς και με εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άπνοιες συνήθως παρουσιάζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις στην οδήγηση και το χειρισμό μηχανημάτων, εκνευρισμό, δυσκολία συγκέντρωσης κ.α.

Η υπνική άπνοια προκαλείται από μηχανικά και μορφολογικά προβλήματα στις αεροφόρες οδούς. Ευρήματα όπως η ρινική απόφραξη, η μετατόπιση της γνάθου προς τα πίσω, η στενότητα του στοματοφάρυγγα, η μεγάλη γλώσσα, η μακριά σταφυλή, οι χαλαροί ιστοί, οι μεγάλες γλωσσικές αμυγδαλές, όπως επίσης η κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα θέτουν τις προϋποθέσεις για εμφάνιση του προβλήματος. Η άπνοια επίσης παρουσιάζεται συχνά σε παχύσαρκους λόγω της συσσώρευσης ιστού στους αεραγωγούς.

Η διάγνωση δυσχεραίνεται από τις πολλές αιτίες που συμβάλλουν σε αυτή τη διαταραχή του ύπνου. Γίνονται αρκετές δοκιμασίες και εξετάσεις. Η πολυπνογραφία εκτελείται στα ιατρεία ύπνου, καταγράφει διάφορες παραμέτρους και ορίζει τη σοβαρότητα του συνδρόμου.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη σε κάθε ασθενή. Σε ήπιες μορφές η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του βάρους, η θέση του ύπνου, ο ρινικός διαστολέας και οι ρινικές ταινίες, τα λιπαντικά σπρέι του στοματοφάρυγγα και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ πριν τον ύπνο μπορούν συνεργιακά να επιλύσουν το πρόβλημα.

Η συνεχής ροή αέρα υπό πίεση μέσω συσκευής CPAP, καθ' όλη τη διάρκεια του ύπνου, αποτελεί μια κοινή αντιμετώπιση στις μετρίου σοβαρότητας περιπτώσεις, που είτε δεν ωφελήθηκαν είτε δεν συμμορφώθηκαν με άλλες θεραπείες.

Σε βαρύτερα περιστατικά πραγματοποιείται χειρουργική αποκατάσταση της ανατομίας της μύτης, του φάρυγγα ή της γνάθου.

Από τους ομιλητές, ετέθη ως προτεραιότητα η ανάγκη πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα της υπνικής άπνοιας και του ροχαλητού μέσω καταχωρήσεων στον τύπο, ειδικό και μη, στο διαδίκτυο, με διανομή ερωτηματολόγιου σε οδηγούς καθώς και με τη συνεχή παρουσία σε ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια.

Τα θέματα αυτά παρουσίασαν στην ημερίδα οι ομιλητές: Ο Γ. Ποταμίτης, ΩΡΛ – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πρ. Περίθαλψης, μίλησε για τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους. Η Ο. Κεσσίδου, ΩΡΛ – Γραμματέας Ένωσης ΩΡΛ, ανέπτυξε το θέμα της Θεραπευτικής Προσέγγισης Ροχαλητού, ο Γ. Βαρουχάκης, Πνευμονολόγος, Δ/ντης ΠΝ Ερρ. Ντυνάν μίλησε για τις Άπνοιες, Προεκτάσεις και Συνέπειες και ο Π. Κασαρτζιάν, Φαρμακοποιός, Πρόεδρος Mediterranean Forum For Health & Environment αναφέρθηκε στις Οικονομικές και Κοινωνικές Προεκτάσεις/Σχέδιο Δράσης.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο Α. Παπαβασιλείου, ΩΡΛ – Πρόεδρος Ελληνικής ΩΡΛ Εταιρείας, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας.

Πηγή