Η νέα επιστολή της οικογένειας Κακαουνάκη

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Σε σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια αποδίδει γιατρός της οικογένειας του Νίκου Κακαουνάκη τον θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου. Σε νέα της επιστολή, η οικογένεια καταγγέλλει την δημοσιοποίηση του ιατρικού φακέλου και τονίζει πως δεν θα συνεχίσει τον δημόσιο διάλογο με τους γιατρούς του «Ευαγγελισμού», προτρέποντας τους φίλους του εκλιπόντος να κάνουν το ίδιο.

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Είχαμε αποφασίσει, τόσο κατά την διάρκεια της νοσηλείας του Νίκου, όσο και μετά τον θάνατο του, να μην συμμετέχουμε σε δημόσια συζήτηση για ιατρικές πράξεις. Για τον λόγο αυτό η επιστολή μας που δημοσιεύτηκε στο Καρφί στις 2 Ιανουαρίου αναφερόταν μόνο σε θέματα δεοντολογίας και ηθικής τάξης και όχι στα ενδεχόμενα ιατρικά λάθη, χωρίς καν να κατονομάζει τους θεράποντες ιατρούς.

Οι ίδιοι, όμως, προφανώς γιατί συνειδητοποιούν την ευθύνη τους, προχώρησαν σε μια πρωτοφανή όσο και αξιόποινη πράξη, δημοσιοποιώντας στοιχεία του ιατρικού φακέλου και μάλιστα αναληθή και παραποιημένα, παραβιάζοντας βάναυσα κάθε έννοια ιατρικού απορρήτου και προσωπικών δεδομένων.

Δεν έχουμε σκοπό να μπούμε σε δημόσια συζήτηση για το εάν ένας έμπειρος γιατρός μπορούσε με ακίνδυνο τρόπο να αφαιρέσει έναν έμμισχο πολύποδα, για το ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη ιατρική αντιμετώπιση στα επόμενα χειρουργεία, για το εάν το ιστορικό του ασθενούς αξιολογήθηκε ιατρικά πριν ο χειρουργός αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των χειρουργείων του από 2000 σε 2003.

Επειδή όμως η ευπρέπεια και ο σεβασμός στον νεκρό ερμηνεύονται ως αποδοχή όσων ειπώθηκαν από τους χειρούργους, παρακαλέσαμε τον χειρουργό κ. Σ. Μπαράτση, ο οποίος λόγω ήθους αρνήθηκε να κάνει τηλεοπτικές δηλώσεις, να συντάξει απάντηση σχετικά με την αιτία θανάτου και την ιατρική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με απόσπασμα αυτής:

«Το σύνδρομο της οστεοποίησης δεν οδηγεί αναπόφευκτα στο θάνατο εάν αντιμετωπιστεί χειρουργικά σωστά. Ο θάνατος προέκυψε από σηπτικό shock και πολυοργανική ανεπάρκεια. Οι καλλιέργειες που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της τελευταίας επέμβασης στο «ΙΑΣΩ» από ενδοκοιλιακά αποστήματα και από το επιπλουν έδειξαν klebsiella pneumoniae, μύκητες και ψευδομονάδα πράγμα το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη σηπτικού παράγοντα μέσα στην κοιλιά του ασθενούς».

Τα υπόλοιπα θα ειπωθούν στην ΕΔΕ, η οποία ελπίζουμε να διεξαχθεί από ανεξάρτητο φορέα και στον Ιατρικό σύλλογο.

Δεν θα συνεχίσουμε τον δημόσιο διάλογο που προκαλούν οι ιατροί του Ευαγγελισμού και το ίδιο παρακαλούμε να κάνουν οι φίλοι αλλά και οι συνάδελφοι του Νίκου»