Καλύτερη όραση, με φρούτα και λαχανικά

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα καροτενοειδή, που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πολύχρωμα φρούτα, φάνηκε πως αυξάνουν την απόδοση των οφθαλμών και ενδεχομένως μπορεί να προλάβουν οφθαλμοπάθειες λόγω γήρατος, αναφέρει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων των ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Food Science’.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια συνέθεσαν τα στοιχεία πολλών ερευνών σχετικά με την επίδραση καροτενοειδών όπως η λουτένη και η ζεαξανθίνη στην όραση. Πρόκειται για καροτενοειδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη όραση συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδρασης στον αμφιβληστροειδή.

Μετά από ανασκόπηση ερευνών, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν ότι ουσίες όπως η λουτένη και η ζεαξανθίνη επιδρούν στην απόδοση της όρασης. Οι δυο ουσίες μπορούν να μειώσουν την ανικανότητα και την ενόχληση από το εκτυφλωτικό φως και να ενισχύσουν το κοντράστ. Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν το εκτυφλωτικό φως από την απορρόφηση και να αυξήσουν το οπτικό πεδίο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Billy R. Hammond Jr,. σημειώνει ότι η έρευνα για την επίδραση της λουτένης και της ζεαξανθίνης είναι σημαντική επειδή είναι σαφές ότι οι ουσίες θα μπορούσαν δυνητικά να βελτιώσουν την όραση μέσω βιολογικών μέσων. Για παράδειγμα, έρευνα του 2008, υποδεικνύει ότι οι ουσίες προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και το φακό και ενδεχομένως βοηθούν ακόμα την πρόληψη οφθαλμοπάθειας λόγω γήρατος, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Πηγή