Θα ταξιδέψετε στις γιορτές; Προσοχή στη νέα γρίπη

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ετοιμάζετε ταξιδάκι εν όψει εορτών; Με τη διάδοση της νέας γρίπης να κορυφώνεται αυτήν την περίοδο, διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην έχετε συνταξιδιώτη τα φετινά Χριστούγεννα τον ιό Η1Ν1.

1) Πώς μπορεί να προφυλαχτεί κανείς εν όψει ενός ταξιδιού;
Είναι καλό να βάλει στη βαλίτσα του ένα κουτί με φάρμακα πρώτης ανάγκης. Απαραίτητα σε αυτήν την περίπτωση κρίνονται τα αντιπυρετικά, όπως η παρακεταμόλη, που θα είναι σε θέση να ρίξουν τον υψηλό πυρετό σε περίπτωση γρίπης. Παρ' όλα αυτά, δεν ενδείκνυται να έχει κάποιος μαζί του και αντιιικά, γιατί αυτά είναι φάρμακα που θα πρέπει να χορηγούνται από τον γιατρό με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς.

2) Οσοι πρόκειται να επισκεφτούν ορεινούς προορισμούς, θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο σε ένα χιονισμένο περιβάλλον;
Κατά μία έννοια, ναι. Αν κάποιος αναπνέει παγωμένο αέρα, διατρέχει τον κίνδυνο φλεγμονής των αναπνευστικών οδών, άρα, τείνει να είναι πιο αδύναμος απέναντι στον ιό. Τα άτομα που πρόκειται να επισκεφτούν ορεινές περιοχές, συστήνεται να αναπνέουν από τη μύτη και όχι από το στόμα, έτσι ώστε να φτάνει λιγότερος παγωμένος αέρας στις αναπνευστικές οδούς τους.

3) Ο ιός έχει μεταλλαχτεί σε κάποιες χώρες. Τι επιπτώσεις έχει αυτό;
Το γεγονός ότι ένας ιός μεταλλάσσεται είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό.

4) Αναμένονται και άλλες μεταλλάξεις προσεχώς;
Κρίνεται απίθανο για το προσεχές διάστημα, γιατί ο ιός είναι ένας οργανισμός που έχει ήδη προσαρμοστεί στα ανθρώπινα δεδομένα και είναι σε θέση να μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία. Δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη του γονιδιώματός του αφορά ένα μόνο αμινοξύ.

5) Πώς είναι η κατάσταση της επιδημίας στις άλλες χώρες;
Σύμφωνα με τους χάρτες του ιού στην Ευρώπη, φαίνεται ότι στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχει μεγάλη διάδοση της γρίπης, ενώ πιο μέτρια είναι στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη μεριά, υπήρξε ένα πρώτο κύμα ανάμεσα στον Μάιο και τον Ιούλιο, και αυτήν την περίοδο καταγράφεται ένα ισχυρότερο το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πηγή: