Το τσάι μέντα ανακουφίζει τους πονοκεφάλους

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ένα φλιτζάνι τσάι μέντα Βραζιλίας έχει αναλγητικές ιδιότητες που μοιάζουν με αυτές των αναλγητικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το Hyptis crenata συνταγογραφείται από τους Βραζιλιάνους θεραπευτές από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση αδιαθεσίας λόγω πονοκεφάλου και πόνου στομάχου έως πυρετό και γρίπη. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια, ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ απέδειξε επιστημονικά ότι τα φάρμακα της αρχαιότητας ήταν σωστά.

Για να μιμηθούν όσο πιο πιστά γινόταν την παραδοσιακή θεραπεία, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε έρευνα στη Βραζιλία για να διαπιστώσει πώς προετοιμάζεται συνήθως το φάρμακο και την ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνεται.

Η πιο κοινή μέθοδος ήταν να βράσουν φύλλα σε νερό για 30 λεπτά και το κρύωμα του ροφήματος πριν την κατανάλωσή του ως τσάι.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όταν η μέντα δόθηκε σε δόση παρόμοια με αυτή που συνταγογραφήθηκε από τοπικούς θεραπευτές, ήταν το ίδιο αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου όπως το συνθετικό φάρμακο Indometacin, τύπου ασπιρίνης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματική είναι η μέντα ως αναλγητικό.

Η επικεφαλής της έρευνας, Graciela Rocha, δήλωσε ότι υπολογίζεται πως περισσότερα από 50.000 φυτά χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την παραγωγή θεραπείας για ιατρικούς λόγους. Παρά την παραδοσιακή χρήση, περισσότερα από τα μισά συνταγογραφούμενα φάρμακα βασίζονται σε ουσία που βρίσκεται στα φυτά.

Αυτό που έγινε, σύμφωνα με τη Rocha, είναι να εστιάσει σε ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του πόνου και να αποδείξει επιστημονικά ότι είναι αποτελεσματικό όπως και ορισμένα συνθετικά φάρμακα.

Το επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί πώς και γιατί δρα το φυτό.

Η Dr Beverly Collett, δήλωσε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί το μόριο που ενέχεται, αλλά αποτελεί ενδιαφέρουσα εργασία στον τομέα των πιθανών μελλοντικών αναλγητικών.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Acta Horticulturae’.

Πηγή: iatronet.gr