Γιατί πονάνε τα γόνατα στο τζόγγινγκ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι αδύναμοι μύες μπορεί τελικά να αποτελούν την αιτία της επώδυνης διαταραχής που πλήττει πολλούς λάτρεις του τζόγκινγκ και είναι γνωστή ως «γόνατο του δρομέα», αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.


Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» ο ερευνητής δρ Ντάριν Πάντουα (αναπληρωτής καθηγητής Αθλητικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο) και οι συνεργάτες του, οι δρομείς που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή «τείνουν να έχουν πιο αδύναμους τετρακέφαλους και ιγνυακούς μυς (σ.σ. ο ιγνυακός μυς είναι αυτός που περνάει από το πίσω μέρος του γόνατος)».

Το επακόλουθο είναι «να μην μπορούν να λυγίζουν καλά τα γόνατά τους όταν τρέχουν ή κάνουν άλματα _ και εφ' όσον δεν λυγίζει καλά το γόνατο, η περιοχή επαφής της επιγονατίδας με το μηριαίο οστούν είναι μικρότερη, με συνέπεια όλες οι πιέσεις του τρεξίματος να ασκούνται σε μια μικρή περιοχή».

Με αυτό τον τρόπο, η άρθρωση του γόνατος καταπονείται και εκδηλώνεται ο χαρακτηριστικός πόνος που παρατηρείται σε έναν στους τέσσερις δρομείς.

Το «γόνατο του δρομέα» αποκαλείται επιστημονικά σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας και, εκτός από τους δρομείς, εκδηλώνεται επίσης σε αθλητές του βάδην και του σκι, σε ποδηλάτες, καθώς και σε αθλούμενους που κάνουν αερόμπικ ή πολλές ασκήσεις με βάρη.

Στη νέα μελέτη, ο δρ Πάντουα και οι συνεργάτες του συμπεριέλαβαν 1.600 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί σειρά ετών, τόσο πριν όσο και αφότου ανέπτυξαν το «γόνατο του δρομέα».

Όπως διαπίστωσαν, όσοι από τους εθελοντές είχαν πιο αδύναμους μηριαίους και ιγνυακούς μυς, είχαν πολλαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν το σύνδρομο.

Τον κίνδυνο αύξανε επίσης σημαντικά η μεγάλη πλατυποδία, ενώ αυξημένες πιθανότητες να το παρουσιάσουν είχαν και οι δρομείς με τα λιγότερο ευλύγιστα γόνατα.



Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία