Καρκίνος του μαστού: η «άγνωστη» νόσος

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

«Θολό» τοπίο είναι για τις Ελληνίδες οι παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με νέα έρευνα, πως ένας στις δύο γυναίκες δεν γνωρίζουν πως η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της νόσου όπως και η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει πως το 79,1% των Ελληνίδων αγνοούν ότι η πρώιμη έμμηνος ρύση και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αποτελούν παράγοντες κινδύνου αλλά και το γεγονός πως η γέννηση του πρώτου παιδιού μετά τα 30 έχει επιβαρυντικό χαρακτήρα.

Επιπλέον, περίπου οι μισές που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν πως δεν γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει το κίνδυνο, ούτε πως οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αυξάνονται με την ηλικία.

Αντίθετα, οι Ελληνίδες αντιμετωπίζουν το καρκίνο του μαστού με…αισιοδοξία, αφού το 94,6% πιστεύει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος με έγκαιρη διάγνωση

Όπως ανάφερε η κα Σφυρή Βασιλική, ψυχολόγος στον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», η έρευνα αυτή «έρχεται να αναδείξει το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού γεγονός που συνεπάγεται την έλλειψη επιμέλειας στις προληπτικές εξετάσεις. Η προληπτική συμπεριφορά -αναζήτηση ενημέρωσης, διατροφικές συνήθειες, ποιότητα ζωής, προληπτικές εξετάσεις - προϋποθέτει μια στάση ζωής, η οποία εμπεριέχει την προσωπική ανάληψη ευθύνης της υγείας μας και την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία με τον γιατρό».

Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού κ.Χρήστος Μαρκόπουλος, εντόπισε ακόμη ένα μελανό σημείο: «μόνον η μία στις δύο γυναίκες κάνει ‘αυτοεξέταση’, κάτι που είναι σημαντικό στην εξοικείωση της γυναίκας με το μαστό της και στην επαγρύπνηση για τη νόσο».

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το γεγονός ότι «περίπου το 80% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 46 ετών δήλωσε ότι κάνει προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία. Βεβαίως, αυτό το στοιχείο ίσως είναι υψηλό λόγω του συγκεκριμένου δείγματος που συμμετείχε στην έρευνα, είναι όμως ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ένδειξη ότι οι προσπάθειες για ενημέρωση μπορούν να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα».

Σημειώνεται, πως το ΑγκαλιάΖΩ πραγματοποίησε οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 1066 γυναίκες με σκοπό να τις βοηθήσει να εξοικειωθούν με τους μαστούς τους, να τους δώσει έγκυρες πληροφορίες του προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και να τις υποστηρίξει να διαχειριστούν τους παράγοντες που τις εμποδίζουν να κινητοποιηθούν έγκαιρα.