Ανακάλυψαν τις αναλογίες για «τέλειο» γυναικείο πρόσωπο

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τις ακριβείς διαστάσεις που κάνουν ένα γυναικείο πρόσωπο ιδιαίτερα ελκυστικό. Μάλιστα, το μακιγιάζ και το χτένισμα, υποστηρίζουν, μπορούν να διορθώσουν αρκετές ατέλειες…

Στη μελέτη που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο, εθελοντές βαθμολόγησαν μία σειρά έγχρωμων φωτογραφιών του ίδιου γυναικείου προσώπου, του οποίου οι αναλογίες είχαν αλλάξει με το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας Photoshop.

Βάσει της βαθμολογίας τους, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι τέλειες αναλογίες είναι οι εξής:

- Η απόσταση ανάμεσα στα μάτια της γυναίκας και στο στόμα της να είναι λίγο πάνω από το ένα τρίτο (συγκεκριμένα 36%) του συνολικού μήκους του προσώπου της, από τα μαλλιά μέχρι το πηγούνι της.

- Η απόσταση ανάμεσα στις κόρες των ματιών της πρέπει να είναι λίγο κάτω από το μισό (συγκεκριμένα 46%) του συνολικού πλάτους του προσώπου της (ανάμεσα στα δύο αυτιά της).

Ευτυχώς για τις γυναίκες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτές οι πιο ελκυστικές αναλογίες ουσιαστικά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από ένα μέσο γυναικείο πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που δεν έχουν τις «τέλειες» αναλογίες, δεν χρειάζεται να καταφύγουν στον…πλαστικό χειρούργο.

Αυτό που συμβουλεύουν τις γυναίκες, είναι να αξιοποιήσουν μάλλον τον κομμωτή τους, για να δημιουργήσουν οπτικά τρικ με το χτένισμά τους, έτσι ώστε το πρόσωπό τους να πλησιάσει με τεχνητό τρόπο τις τέλειες αναλογίες.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Κανγκ Λι, που ήταν υπεύθυνος για την έρευνα «κάποιες φορές μια ελκυστική γυναίκα χάνει τη γοητεία της ή το αντίστροφο, μετά από ένα συγκεκριμένο κόψιμο και χτένισμα των μαλλιών της, επειδή ακριβώς έχει αλλάξει τις αναλογίες του προσώπου της».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όμορφες γυναίκες, όπως η διάσημη ηθοποιός Αντζελίνα Ζολί, δεν έχουν καθόλου σωστές αναλογίες προσώπου, αλλά αυτό δεν τις εμποδίζει να είναι άκρως γοητευτικές.

Αντίθετα, άλλες γνωστές ηθοποιοί, όπως η Τζέσικα Άλμπα, έχουν όντως τις τέλειες αναλογίες στο πρόσωπό τους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον αντίλογο από τον καθηγητή Ντέηβιντ Πέρετ του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία, αυτά καθεαυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου μάλλον παίζουν μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με τις αναλογίες τους: ένας άνδρας είναι πιθανότερο να γοητευτεί από δύο μεγάλα και ωραία γυναικεία μάτια ή από δύο σαρκώδη χείλη, παρά από το γεγονός ότι τα μάτια δεν είναι τόσο ωραία, αλλά βρίσκονται σε μια «τέλεια» απόσταση μεταξύ τους.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι βιολόγοι και εξελικτικοί ψυχολόγοι έχουν επισημάνει ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να γοητευτούν περισσότερο από μια γυναίκα με καμπύλες, παρά από μια πολύ αδύνατη και χωρίς καμπύλες γυναίκα, άσχετα με τις αναλογίες του προσώπου της.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Vision Research.

Πηγή: ygeia.tanea.gr