Μεγάλη έρευνα, που διήρκεσε 30 χρόνια και περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Σκανδιναβίας, δεν έδειξε ύπαρξη σχέσης μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο, ανακοίνωσαν ερευνητές.
Αν και η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, οι όγκοι του εγκεφάλου δεν έγιναν πιο συχνοί την αντίστοιχη περίοδο, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of the National Cancer Institute.’
Οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και ορισμένοι ερευνητές έχουν διατυπώσει ανησυχίες σχετικά με ενδεχόμενη σχέση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και αρκετών ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων όγκων του εγκεφάλου, αν και χρόνια ερευνών δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν σχέση.
Η Isabelle Deltour, από την Ένωση Καρκίνου της Δανίας και οι συνεργάτες της, σημειώνουν ότι δεν εντόπισαν κάποια σαφή μεταβολή στη μακροπρόθεσμη τάση, όσον αφορά τους όγκους εγκεφάλου από το 1998 έως το 2003, σε κάποια υποομάδα.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα ετήσια ποσοστά εμφάνισης δυο ειδών καρκίνου του εγκεφάλου-γλοίωμα και μηνιγγίωμα-μεταξύ ενηλίκων 20 έως 79 ετών από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, από το 1974 έως το 2003.
Οι χώρες αυτές έχουν καλά αρχεία όπου καταγράφονται οι θάνατοι. Το γεγονός αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό, 16 εκατ. ανθρώπων, δήλωσαν οι ερευνητές. Στα 30 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, σχεδόν 60.000 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στη Δανία, Φινλανδία και Σουηδία, η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε απότομα στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Έτσι, η χρονική τάση στην εμφάνιση όγκων εγκεφάλου μετά το 1998 μπορεί ενδεχομένως να παράσχει πληροφορίες σχετικά με πιθανούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Παρατήρησαν μικρή, σταθερή αύξηση στους όγκους εγκεφάλου, η οποία όμως άρχισε το 1974, πολύ πριν την ύπαρξη των κινητών τηλεφώνων.
Όπως σημειώνουν, από το 1974 έως το 2003 το ποσοστό εμφάνισης γλοιώματος αυξήθηκε κατά 0,5% το χρόνο στους άντρες και κατά 0,2% στις γυναίκες.
Η εμφάνιση μηνιγγιώματος αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση στους άντρες και κατά 3,8% στις γυναίκες από τα μέσα του 1990. Ωστόσο, αυτό αφορούσε κυρίως τις γυναίκες άνω των 60, που ήδη βρίσκονταν μεταξύ αυτών που ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν όγκο στον εγκέφαλο.
Επιπλέον, έγινε πιο εύκολη η διάγνωση αυτών των όγκων, λόγω της βελτίωσης των απεικονιστικών μεθόδων του εγκεφάλου. Γενικά δεν φάνηκε σημαντική μεταβολή στην τάση εμφάνισης όγκων, από το 1998 έως το 2003, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η ομάδα της Deltour σημειώνει πως χρειάζονται περισσότερα από 10 χρόνια να εμφανιστούν όγκοι οφειλόμενοι σε κινητά τηλέφωνα, ότι οι όγκοι είναι σπάνιοι σε αυτή την ομάδα ώστε να παρατηρηθεί τάση ή ότι υπάρχουν τάσεις αλλά σε υποομάδες που είναι πολύ μικρές για να μελετηθούν στην έρευνα. Είναι το ίδιο πιθανό τα κινητά να μην προκαλούν όγκο στον εγκέφαλο, πρόσθεσαν.
Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες δεν δείχνουν σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και όγκων του εγκεφάλου και οι ερευνητές που προσπαθούν να βρουν σχέση έχουν αποτύχει να ανακαλύψουν κάποια βιολογική εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο το κινητό τηλέφωνο μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί καρκίνο. Η ομάδα της Deltour δήλωσε ότι λόγω της μεγάλης έκθεσης του πληθυσμού της έρευνας αλλά και παγκοσμίως στα κινητά τηλέφωνα χρειάζονται πιο μακροπρόθεσμες έρευνες σχετικά με τα ποσοστά εγκεφαλικών όγκων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου