Φρένο στην εμμηνόπαυση με νέα μέθοδο

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Νέα, άλλα -κυρίως- γόνιμη γυναίκα για περισσότερα χρόνια υπόσχεται στο μέλλον η επιστήμη. Βρετανοί και Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση. Ετσι ανοίγουν το δρόμο για θεραπείες που θα επιτρέπουν στις γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης παιδιών σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία και να διατηρούν τη νεανικότητα του δέρματός τους, λόγω της παραγωγής οιστρογόνων. Τo εν λόγω γονίδιο φαίνεται πως ευθύνεται για τη διατήρηση των ωοθηκών στην αρχική τους κατάσταση, καθώς όταν αυτό πάψει να λειτουργεί, η ωοθήκη μετατρέπεται σε όρχι κι αρχίζει να παράγει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη.

Η έρευνα των γιατρών, που παρουσιάζεται λεπτομερώς στην ιατρική επιθεώρηση «Cell», εστίασε στα γονίδια Sox9 και FoxL2. Οταν οι επιστήμονες επιχείρησαν με ένα γενετικό τρικ να διακόψουν τη λειτουργία του Sox9 στα θηλυκά ποντίκια, η FoxL2 άρχισε να «εργάζεται» μανιωδώς. Τότε τα ωάρια των ζώων συρρικνώθηκαν, τα κύτταρα στις ωοθήκες τους πήραν τη μορφή των κυττάρων που υπάρχουν στους όρχεις και κάποια άλλα κύτταρα άρχισαν να παράγουν τεστοστερόνη. Παρ’ όλα αυτά, τα θηλυκά ποντίκια δεν παρήγαγαν ποτέ τους σπέρμα.

«Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι η δραστηριότητα ενός και μόνο γονιδίου εμποδίζει τα κύτταρα των ενήλικων ωοθηκών να μετατραπούν σε κύτταρα όρχεων» εξηγεί ο Ματίας Τράιεε, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι ωοθήκες μπορεί να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος της πρόωρης εμμηνόπαυσης, μια δυσάρεστη κατάσταση που όμως επηρεάζει χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο. Μια μέρα μπορεί επίσης να οδηγήσει στη δημιουργία ενός φαρμάκου που να καταστέλλει τη λειτουργία των ωοθηκών, καθυστερώντας έτσι την εμμηνόπαυση και διατηρώντας το απόθεμα ωαρίων της γυναίκας μέχρι εκείνη να νιώσει έτοιμη να δημιουργήσει οικογένεια.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα δημιουργήσει σίγουρα πολλά ηθικά διλήμματα σχετικά με το κατά πόσο μια γυναίκα που γίνεται μητέρα σε μεγάλη ηλικία έχει την απαιτούμενη φυσική κατάσταση για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του τοκετού, αλλά και να μεγαλώσει τα παιδιά της.