Και εμβόλιο για απεξάρτηση από το κάπνισμα

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Οι καπνιστές θα μπορούν σύντομα να απεξαρτηθούν από το κάπνισμα χάρη σε ένα εμβόλιο που θα εμποδίζει τη νικοτίνη να φτάνει στον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο ο καπνιστής δεν θα αντλεί ικανοποίηση εισπνέοντας τον καπνό και σταδιακά θα σταματάει να θέλει να καπνίσει. Σε δοκιμές που έγιναν σε ανθρώπους, το εμβόλιο αποδείχτηκε αποτελεσματικό στο 50% των περιπτώσεων. Αυτοί που εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι 3,5 φορές λιγότερο πιθανό να καπνίζουν έπειτα από ένα χρόνο.

Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη πολλά προϊόντα που υπόσχονται να βοηθήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, όπως αυτοκόλλητα νικοτίνης και τσίχλες. Τα περισσότερα από αυτά, ωστόσο, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ο καπνιστής δεν θα «ξανακυλήσει». Αντίθετα, το νέο εμβόλιο θα είναι το πρώτο προϊόν που θα εμποδίζει τους καπνιστές να επιστρέψουν στην παλιά, κακή τους συνήθεια.

Θα λειτουργεί δημιουργώντας αντισώματα που θα ενώνονται με το μόριο της νικοτίνης το οποίο προκαλεί την εξάρτηση και θα το εμποδίζει να περάσει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο.

Πηγή

.