Διαχώρισαν τρίχρονες σιαμαίες που ήταν ενωμένες στο κεφάλι

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Υστερα από εγχείρηση διάρκειας 25 ωρών, αυστραλοί νευροχειρουργοί κατόρθωσαν να αποκολλήσουν με επιτυχία σιαμαία κορίτσια τριών ετών από το Μπανγκλαντές, την Τρίσνα και την Κρίσνα, που ήταν ενωμένες στο κεφάλι. Πρόκειται για πραγματικό άθλο των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων της Μελβούρνης.

«Τέτοιες εγχειρήσεις κάνουμε μία φορά στη ζωή μας και αν... Νιώθουμε μεγάλη ανακούφιση. Μέχρι στιγμής όλα έχουν πάει θαυμάσια, αλλά έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη για να βεβαιωθούμε ότι τα δύο παιδιά θα ζήσουν» είπε χθες ο επικεφαλής της ομάδας των 16 νευροχειρουργών δρ Λίο Ντόμαν .

Από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες διαχωρισμού τους, τον Νοέμβριο του 2007, τα δύο κοριτσάκια έχουν υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις και έχουν προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση.

Οι δύο μικρές αδελφές χωρίστηκαν, αλλά η εγχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Απομένει η ανάπλαση των κενών στα κρανία τους, η οποία θα γίνει με μοσχεύματα από τα οστά και το δέρμα τους αλλά και με αδρανή υλικά. Τα παιδιά θα μείνουν σε τεχνητή καταστολή για μερικές ημέρες ακόμη.

Οι γιατροί τοποθέτησαν μεταξύ του δέρματος και του οστού του κρανίου, στο σημείο της οπής, πέντε μηχανισμούς που μοιάζουν με ελατήρια. Στη συνέχεια «φούσκωσαν» αυτές τις μικρές συσκευές με υγρό, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κεφάλια των κοριτσιών προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότεροι επιδερμικοί ιστοί που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως επιδερμίδα που θα καλύψει τα κενά σημεία.

Τα σιαμαία ήταν στα πρόθυρα του θανάτου όταν εντοπίστηκαν, πριν από δύο χρόνια, σε ένα ορφανοτροφείο της Ντάκα, της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές. Οι γιατροί εκτιμούσαν ότι μία επέμβαση για τον διαχωρισμό τους είχε πιθανότητες επιτυχίας μόνο 25%, ενώ ανεβάζουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικές βλάβες στο 50%, επειδή είχαν κοινό εγκεφαλικό ιστό και κοινά τμήματα κρανιακών οστών.