Ηλεκτρονικό παιχνίδι «ειδικό» για παιδιά με διαβήτη

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ένα «εξάρτημα» το οποίο συνδέεται με μία ηλεκτρονική παιχνιδομηχανή, προτρέπει τα παιδιά με διαβήτη να μετρούν συχνά τα επίπεδα του σακχάρου τους, αφού τα… ανταμείβει.

Πρόκειται για το σύστημα Didget που είναι ένας μετρητής γλυκόζης και συνδέεται με την κονσόλα παιχνιδιών Nintendo DS. Η ιδέα κατασκευής του είναι να προτρέπει να παιδιά να κάνουν συχνά τις «δυσάρεστες» αλλά απαραίτητες καθημερινές μετρήσεις σακχάρου.

Κάθε φορά που το παιδί μετρά το σάκχαρό του, τα αποτελέσματα περνούν στην κονσόλα και ανταμείβουν το χρήστη με έξτρα βαθμούς ώστε να ξεκλειδώσει νέα επίπεδα του παιχνιδιού.

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κάθε λίγες ώρες, μια διαδικασία που πολλά παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης είναι πολύ σημαντική, καθώς εκτός του κινδύνου υπογλυκαιμίας ο ανεπαρκής έλεγχος του διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και απώλεια της όρασης.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η Karen Addington από το Ίδρυμα Έρευνας του Νεανικού Διαβήτη, η παρακολούθηση της γλυκόζης είναι σήμερα πολύ πιο εύκολη από ό,τι στο παρελθόν.

Το σύστημα Didget, που δεν έχει παρασκευασθεί από τη Nintendo αλλά λειτουργεί στην κονσόλα DS, κοστίζει περί τα 35 ευρώ.