Καταναλώνουμε 16% λιγότερες θερμίδες

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Τα τελευταία 18 χρόνια γνωρίζουμε ότι για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους κάθε μέρα οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν έως 2.000 θερμίδες και οι άνδρες έως 2.500. Η Βρετανική Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφής, όμως, φέρνει τα πάνω κάτω, προτείνοντας ως ασφαλείς επιπλέον 400 θερμίδες την ημέρα.

Αυτό σημαίνει πως η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση θερμίδων θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 16% ημερησίως, χωρίς να μας προσθέτει κιλά.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς» οι θερμίδες αυτές μπορούν να «μεταφραστούν» σε ένα τσιζμπέργκερ την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίζονται σε μία καλύτερη αξιολόγηση στον τρόπο υπολογισμού και εκτίμησης της ενέργειας που καίγεται μέσω της γυμναστικής και οι ειδικοί σπεύδουν να διευκρινίσουν πως οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες, μόνο αν υποβάλλονται σε έντονη φυσική άσκηση

Η εν λόγω μελέτη, αναμένεται να τύχει περαιτέρω εξέτασης κατά τη διάρκεια περιόδου ελέγχου των αποτελεσμάτων της που θα διαρκέσουν 14 εβδομάδες, μετά το πέρας της οποίας θα γίνουν οι τελικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, εκφράζονται προβληματισμοί ως προς το γιατί η μελέτη αυτή είδε το φως της δημοσιότητας πριν δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση (οπότε και θεωρείται έγκυρη), καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν πως η Επιτροπή θα μπορούσε «να περάσει την έρευνα κάτω από το χαλί, ώστε να μη στείλει συγκεχυμένα μηνύματα στον κόσμο, ειδικά δεδομένης της επιδημίας της παχυσαρκίας».

«Πρόκειται για ένα εντελώς επικίνδυνο συμπέρασμα το να υποστηρίζει κανείς ότι οι ενήλικες μπορούν να καταναλώνουν 400 παραπάνω θερμίδες ημερησίως», δήλωσε ο Tam Fry από το Εθνικό Βρετανικό Forum κατά της παχυσαρκίας.