Έρευνα υποδεικνύει ότι η μορφίνη, που χορηγείται για την ανακούφιση από μετεγχειρητικό πόνο και πόνο λόγω ύπαρξης όγκων, ενδεχομένως ενθαρρύνει την εξάπλωση του καρκίνου.
Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι το οπιοειδές προάγει την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους όγκους. Σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την έρευνα στον καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν φάρμακο που αναστρέφει την επίδραση. Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι χρειάζονται περισσότερα πειράματα πριν αποφασιστούν αλλαγές στη θεραπεία.
Ο Dr Patrick Singleton, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανακοίνωσε στο Συνέδριο ότι σε πειράματα που έγιναν σε εργαστήριο, η μορφίνη όχι μόνο ενίσχυσε τα αγγεία αλλά φάνηκε να διευκολύνει τον καρκίνο να εισβάλει σε άλλους ιστούς και να εξαπλωθεί.
Δήλωσε ωστόσο ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση ενός φαρμάκου, του ΜΝΤΧ το οποίο αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’80 για να εμποδίσει τη δυσκοιλιότητα που συνδέεται με τη μορφίνη αλλά ενεκρίθη μόλις πρόσφατα στις ΗΠΑ. Φαίνεται πως δρα χωρίς να παρεμβάλλεται στις ανακουφιστικές ιδιότητες του οπιοειδούς. Σε ποντίκια με καρκίνο του πνεύμονα, το MNTX κατέστειλε την επίδραση του οπιοειδούς, η οποία φαινομενικά προάγει τον όγκο και μείωσε την εξάπλωση του καρκίνου στα ποντίκια κατά 90%.
Ο Dr Singleton, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί κλινικώς, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χορηγείται η αναισθησία στους ασθενείς με καρκίνο και πως η έρευνα υποδεικνύει επίσης πιθανές νέες εφαρμογές της καινοτόμου ομάδας φαρμάκων που θα πρέπει να εξερευνηθούν.
Τα πειράματα άρχισαν όταν ο αναισθησιολόγος Jonathan Moss, παρατήρησε ότι αρκετοί ασθενείς που έλαβαν αυτού του είδους το φάρμακο που μπλοκάρει τα οπιοειδή επιβίωσαν περισσότερο σε σχέση με το αναμενόμενο, μετά την εγχείρηση.
Η Dr Laura Bell, από το Ίδρυμα για τον Καρκίνο, της Βρετανίας, δήλωσε ότι τα φάρμακα έχουν μακρά ιστορία στην αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο.
Σύμφωνα με τη Bell, η έρευνα σε αυτό τον τομέα βρίσκεται σε αρχικά στάδια και είναι νωρίς για να υποστηρίξει κάποιος ότι τα οπιοειδή αναλγητικά έχουν επίδραση στην ανάπτυξη του καρκίνου. Θεωρεί πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα δικαιολογεί ενδεχόμενη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα οπιοειδή χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο.Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου