Θυμώστε! Κάνει καλό στην καρδιά

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Όταν οι άντρες δεν εκφράζουν το θυμό τους στη δουλειά, αλλά διατηρούν ένα χαμηλό, συγκαταβατικό προφίλ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα. Αυτό προειδοποιούν Σουηδοί ερευνητές, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2.755 εργαζομένων στη Στοκχόλμη.

Οι εθελοντές, είχαν μέσο όρο ηλικίας 41 έτη όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη την περίοδο 1992-1995. Την περίοδο εκείνη κανένας δεν είχε ιστορικό εμφράγματος. Ωστόσο, μέχρι το 2003 οι 47 από αυτούς είχαν πάθει έμφραγμα ή είχαν πεθάνει από σοβαρή καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους άντρες πως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη δουλειά με τους προϊσταμένους ή τους συναδέλφους τους, εάν παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος ή ο πόνος στο στομάχι, και εάν επιστρέφουν κακοδιάθετοι στο σπίτι. Επιπλέον, κατέγραψαν τις συνήθειές τους - αν δηλαδή κάπνιζαν, έπιναν ή γυμνάζονταν - καθώς και το μορφωτικό επίπεδο, το ιστορικό διαβήτη, τις απαιτήσεις της δουλειάς τους και πόση ελευθερία είχαν στην λήψη αποφάσεων γύρω από αυτήν. Μέτρησαν επίσης την πίεση, την χοληστερόλη και τον Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) τους.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι όσοι εργαζόμενοι «έκαναν τα στραβά μάτια», άφηναν τα προβλήματα δίχως να λένε κάτι ή απέφευγαν πάση θυσία τις αντιπαραθέσεις, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από σοβαρή καρδιοπάθεια. Αντιθέτως, το να πονάει το κεφάλι ή το στομάχι τους από τα νεύρα, ή το να γυρνούν κακοδιάθετοι στο σπίτι δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ανέκφραστος θυμός μπορεί να προκαλέσει έντονες σωματικές αντιδράσεις - κυρίως αύξηση της αρτηριακής πίεσης που τελικά προκαλεί βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, προσθέτουν πως ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά κάθε άντρας όταν έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα στην δουλειά είναι ενστικτώδης. Γι' αυτό άλλωστε πολλοί άντρες δεν μπορούν να αντιδράσουν αλλιώς.

Πηγή