Αφήστε τα παιδιά να λερώνονται, τους κάνει καλό

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αφήστε τα παιδιά σας να παίζουν έξω και να λερώνονται. Αυτό το μήνυμα στέλνει στους απανταχού γονείς μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, που διαπίστωσε πως η υπερβολική καθαριότητα βλάπτει τη ικανότητα αυτοΐασης του δέρματος.

Τα φυσιολογικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες, πυροδοτούν μια διαδικασία που καταλήγει τελικά να εμποδίζει τη φλεγμονή όταν τραυματιζόμαστε.

Μελετώντας ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα, οι ειδικοί εντόπισαν ένα κοινό γένος βακτηρίων, τον σταφυλόκοκκο, ο οποίος μπλοκάρει ένα σημαντικό βήμα στην αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν στη φλεγμονή.

Πιο συγκεκριμένα, παράγει ένα μόριο ονόματι λιποτειχοϊκό οξύ (LΤΑ), το οποίο επενεργεί στα κερατινοκύτταρα, τα βασικά είδη κυττάρων που απαντώνται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, διατηρώντας τα υπό έλεγχο και αποτρέποντάς τα από το να πυροδοτήσουν κάποια επιθετική φλεγμονική αντίδραση.

Παρανοϊκοί γονείς

Τα πορίσματα των Αμερικανών επιστημόνων συνάδουν με την επονομαζόμενη «υπόθεση της υγιεινής», σύμφωνα με την οποία η μειωμένη έκθεση σε μολυσματικούς παράγοντες κατά την παιδική ηλικία συντελεί σε μεγαλύτερη αλλεργική ευαισθητοποίηση.

«Οι γονείς έχουν γίνει τόσο παρανοϊκοί όσον αφορά τον “κίνδυνο” του να παίζουν τα παιδιά τους έξω και να βρωμίζουν, με αποτέλεσμα τα σημερινά παιδιά να μην απολαμβάνουν μια φυσιολογική παιδική ηλικία», δήλωσε η Μάργκαρετ Μόρισεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης γονέων Ρarents Οutloud.

«Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους γονείς γι΄ αυτό διότι βομβαρδίζονται συνεχώς με διαφημίσεις που τους λένε πως πρέπει να αγοράζουν αντιβακτηριδιακά προϊόντα για να κρατούν τα παιδιά τους καθαρά και υγιή. Ελπίζουμε, όμως, πως έρευνες όπως αυτή θα βοηθήσουν τους γονείς να συνειδητοποιήσουν πως είναι φυσικό και υγιές για ένα παιδί να παίζει έξω, να λερώνεται, ακόμα και να γεμίζει λάσπες, και πως αυτό δεν βλάπτει την υγεία του».

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Συμφωνώ απόλυτα ότι όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν ό,τι είναι φυσιολογικό για την ηλικία τους, να παίζουν, να τρέχουν, να λερώνονται και να χτυπούν! Όμως διαφωνώ με την άποψη ότι η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να αποφευχθεί. Είναι ένας μηχανισμός μη ειδικής άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού και οποιαδήποτε παρεμπόδιση της διαδικασίας θα είχε ως συνέπεια την πιο συχνή εμφάνιση ασθενιών.

jose είπε...

Θα συμφωνήσω με την έρευνα...
Όταν εγώ ήμουνα μικρή όχι μόνο έπαιζα στις αλάνες και στις λάσπες αλλά έτρωγα και χώμα. Όταν τότε το είπε η μαμά μου στον γιατρό της είπε ότι κάτι που υπάρχει στο χώμα το ζητούσε ο οργανισμός μου.
Είμαι 32 ετών και δεν έχω αρρωστήσει ποτέ με ψύλλου πήδημα.