Αντιπαράθεση για τις μαστογραφίες

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Δημόσια αντιπαράθεση επιστημόνων και ασθενών με τις ιατρικές αρχές των ΗΠΑ δημιουργεί η νέα οδηγία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η οποία και συνιστά τον περιορισμό των συστηματικών μαστογραφιών για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Ο καρκίνος του μαστού, δεύτερη αιτία θανάτου στις γυναίκες στις ΗΠΑ, πλήττει 200.000 γυναίκες ετησίως. Περισσότερες από 40.000 πεθαίνουν. Χθες, οι υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα των ετήσιων μαστογραφιών για τις γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών. Συνέστησαν επίσης τη μείωση της συχνότητας των μαστογραφιών για τις γυναίκες 50 έως 74 ετών σε μία ανά διετία.

«Διαφωνώ απολύτως με τις προτάσεις μείωσης των μαστογραφιών ανάμεσα στα 40 και στα 50 χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οι εξετάσεις αυτές σώζουν ζωές», δήλωσε ο δρ. Τίμοθι Τζόνσον, ογκολόγος του HolyokeMedicalCenter της Μασαχουσέτης. «Εχουμε μειώσει σε σημαντικό βαθμό τη θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια των 15 τελευταίων ετών», είπε. «Βλέπουμε πολλές γυναίκες με καρκίνο στα σαράντα χρόνια. Είμαι αντίθετος με οποιαδήποτε αλλαγή στις οδηγίες που αφορούν τις εξετάσεις», πρόσθεσε.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία είναι επίσης αντίθετη με τις νέες οδηγίες. «Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία συνεχίζει να συνιστά ετήσια κλινική εξέταση και μαστογραφία για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της Οτις Μπρόλεϊ, που παραδέχεται πάντως ότι «και η μαστογραφία έχει τα όριά της».

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες προβάλλουν τα σφάλματα των εξετάσεων αυτών, που έχουν ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις διαγνώσεις που οδηγούν σε άχρηστες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ άλλες φορές δεν επιτρέπουν τη διάγνωση του καρκίνου. «Ορισμένες γυναίκες θα έχουν εσφαλμένο συναγερμό. Ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου δεν θα εντοπισθούν, ενώ οι γυναίκες θα υποβληθούν άνευ λόγου σε θεραπεία... αλλά αυτοί οι περιορισμοί δεν αλλάζουν τίποτε στο γεγονός ότι οι μαστογραφίες από την ηλικία των 40 ετών σώζουν ζωές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία.

Περικοπή εξόδων;

Ορισμένοι φοβούνται μήπως οι νέες οδηγίες προέρχονται από την επιδίωξη… περικοπής εξόδων στο αμερικανικό σύστημα υγείας. «Οι μαστογραφίες κοστίζουν 3-5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο σύστημα υγείας», δήλωσε ο Σον Φάρλεϊ , εκπρόσωπος του AmericanCollegeofRadiology. «Θα αναλάβουν το ρίσκο να μην πληρώσουν για τις μαστογραφίες γυναικών νεότερων έναντι της εν δυνάμει καταβολής του αντιτίμου της αγωγής μιας γυναίκας ο καρκίνος της οποίας θα ανιχνευθεί καθυστερημένα, όταν θα χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία;» αναρωτιέται η Κριστίν Πελεγκρίνο, του Montefiore– EinsteinCenterforCancerCare", της Νέας Υόρκης.

Για την Ντέμπι Γκάρντιαν, η οποία επιβίωσε ενός καρκίνου, μια εσφαλμένη θετική διάγνωση έχει μικρό κόστος. «Τι είναι χειρότερο; Πολύ στρες μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις ότι πρόκειται για μια απλή αποτιτάνωση ή πολύ στρες για να ανακαλύψεις ότι πάσχεις από καρκίνο του μαστού, αλλά ιάσιμο, γιατί υποβλήθηκες σε μαστογραφία εγκαίρως;» αναρωτιέται η ασθενής, ο καρκίνος της οποίας διαγνώσθηκε στην ηλικία των 50 ετών. «Αυτό που συνιστούν οι υπηρεσίες δεν είναι σώφρον, για να το θέσουμε ευγενικά. Βασιζόμενη στη δική μου εμπειρία, απορρίπτω πλήρως τις οδηγίες τους», είπε. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής, οι μαστογραφίες μπορούν να σώσουν τη ζωή μιας γυναίκας 40 έως 49 ετών στις 1.900 και μίας γυναίκας 50 έως 59 ετών στις 1.300.

Πηγή