Αισιόδοξα τα μηνύματα για την αναδόμηση του γυναικείου στήθους

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Ύστερα από μια ολική ή μερική μαστεκτομή, οι Ερευνητές στην Αυστραλία αρχίζουν να ετοιμάζουν, δοκιμαστικά μια τεχνική που θα επιτρέπει την ανάπλαση του γυναικείου στήθους.

Η νέα αυτή μέθοδος θα αφορά την εισαγωγή, κάτω από το δέρμα του στήθους, ενός θαλάμου στο σχήμα του μαστού, μέσα στο οποίο τοποθετείται ένα μικρό δείγμα λιπώδους ιστού από τον οργανισμό της ίδιας της ασθενούς. Με χειρουργική επέμβαση ένα αιμοφόρο αγγείο θα συνδέεται με το θάλαμο για να επιτρέψει στον ιστό να αναπτυχθεί και να γεμίσει το κενό σε έξι με οκτώ μήνες.

«Το δοκιμάσαμε σε αρκετά ζωικά μοντέλα, οπότε έχουμε ολοκληρώσει αρκετές προκλινικές εξετάσεις ώστε να είμαστε σίγουροι για την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους», δήλωσε στο Reuters, ο Δρ Φίλιπ Μαρτσέλα του Ινστιτούτου Μικροχειρουργικής Μπέρναρντ ΟΜπράιεν, όπου αναπτύσσεται η τεχνική.



Αν ο λιπώδης ιστός μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή του στήθους, θα φανεί τους έξι επόμενους μήνες, όπου είναι στο πρόγραμμα, να ξεκινήσει η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους και ιδιαίτερα με τη συμμετοχή πέντε ή έξι γυναικών που έχουν υποβληθεί σε μερική ή ολική μαστεκτομή.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρονιά έως ότου οι ερευνητές καταφέρουν να τελειοποιήσουν ένα βιοδιασπώμενο σάκο που θα απορροφάται από τον οργανισμό μόλις γεμίσει με ιστό.

«Η προσέγγιση βασίζεται στην τάση του ανθρώπινου σώματος να γεμίσει οποιαδήποτε εσωτερικά κενά», εξήγησε ο Μαρτσέλα.

«Η φύση απεχθάνεται το κενό, οπότε ο ίδιος ο θάλαμος, επειδή είναι άδειος, τείνει να γεμίσει μέσα στο σώμα», είπε.

Εκτός του ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις σημερινές επεμβάσεις ανάπλασης του μαστού, στις οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως εμφυτεύματα, η νέα τεχνική θα μπορούσε μια μέρα να εφαρμοστεί και για την αναδημιουργία άλλων ανθρώπινων οργάνων, ελπίζουν οι ερευνητές.

Είναι εφικτό να αντικατασταθούν οι σημερινές επεμβάσεις ανάπλασης του μαστού και στις οποίες χρησιμοποιούνται, όπως συνηθίζεται, εμφυτεύματα. Ο νέος αυτός τρόπος τεχνικής θα μπορούσε να βοηθήσει και στην αναδημιουργία άλλων ανθρώπινων οργάνων, ελπίζουν οι ερευνητές.