Που οφείλεται το παιδικό άσθμα;

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι «ένοχο», διότι αυξάνει τις πιθανότητες κατά 30% της εμφάνισης παιδικού άσθματος.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι έγκυες λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος μεταξύ της 30ης και της 34ης εβδομάδας κύησης, επηρεάζεται το αναπνευστικό σύστημα του εμβρύου. Τα ευρήματα αυτά εξηγούν εν μέρει τον λόγο για τον οποίο τα τελευταία 50 χρόνια αυξάνονται οι ασθματικές κρίσεις, ειδικά στα παιδιά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας στην Αυστραλία τόνισαν πως «η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση φυλλικού οξέως, ειδικά κατά τη διάρκεια της προχωρημένης εγκυμοσύνης, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες τα παιδιά να εμφανίσουν άσθμα στα 3,5 τους χρόνια».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και η κατανάλωση φυλλικού οξέως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργεί προβλήματα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατανάλωση προϊόντων που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα φρούτα.

Όταν το φυλλικό οξύ λαμβάνεται από πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι απόλυτα ασφαλές. Ασφαλής είναι και η κατανάλωση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες να λαμβάνουν φυλλικό οξύ πριν συλλάβουν και το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά όχι αργότερα γιατί ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα στο παιδί.

Ενώ το 1/3 των γυναικών καταναλώνει συμπληρώματα φυλλικού οξέως πριν την εγκυμοσύνη, οι περισσότερες γυναίκες φαίνεται πως συνεχίζουν να λαμβάνουν συμπληρώματα ακόμα και στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

zougla.gr