Νερό στη Σελήνη: Μία τρομερή ανακάλυψη

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

«Ο δορυφόρος LCROSS εκτέλεσε επιτυχώς την αποστολή του , αφού κατάφερε να εντοπίσει σε έναν από τους σκοτεινούς κρατήρες νερό», ήταν η ανακοίνωση της NASA.

H τρομερή αυτή ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στο Φεγγάρι.

«Με αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώσαμε ένα από τα μυστήρια του πιο κοντινού μας πλανήτη, και κατ επέκταση του ηλιακού μας συστήματος», δήλωσε περήφανος ο εκπρόσωπος της NASA.

«Βρήκαμε νερό, και όχι μόνο λίγο, αλλά σημαντικές ποσότητες», δήλωσε ο Άντονι Κολαπρίτ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) σε συνέντευξη τύπου.

Ένας άλλος αξιωματούχος της ΝΑΣΑ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια «μείζονος σημασίας» ανακάλυψη.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα του πειράματος που πραγματοποίησε πριν από περίπου ένα μήνα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, στέλνοντας δυο πυραύλους να συντριβούν με υπερηχητική ταχύτητα στον νότιο πόλο του πλανήτη.

Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ίχνη νερού στον δορυφόρο της Γης. Τελικά, όπως διαπιστώθηκε, δεν βρέθηκαν απλώς ίχνη, αλλά σημαντικές ποσότητες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία βάσης στη Σελήνη και προκύπτουν νέες δυνατότητες εξερεύνησης του πλανητικού μας συστήματος.

Η περισυλλογή των στοιχείων που οδηγούν στην εκτίμηση για ύπαρξη νερού έγινε μετά τη σύγκρουση διαστημικού οχήματος στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η ΝΑΣΑ έστειλε το διαστημικό όχημα LCROSS να συντριβεί σε έναν κρατήρα κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να μελετηθούν τα υλικά που θα εκτινάσσονταν στον περιβάλλοντα χώρο μετά την συντριβή του διαστημικού οχήματος.

Δείτε το animation που δημιούργησε η NASA.

Πηγή