Προδιαβήτης: Επιδημία στις ηλικίες 16+

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Χαρακτηρίζεται μία από τις μεγαλύτερες «ωρολογιακές βόμβες» της δημόσιας υγείας. Ο λόγος για τον προδιαβήτη, ο οποίος εντοπίζεται δύσκολα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Πρόκειται για μια διαταραχή του σακχάρου του αίματος που μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και το κυκλοφορικό. Επίσης, όσοι την εκδηλώνουν διατρέχουν δεκαπέντε φορές υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι μη αναστρέψιμος και έχει επιπλοκές, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και ακρωτηριασμό.

Το καλό νέο είναι ότι, αν ο προδιαβήτης διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να αναστραφεί πλήρως, οπότε και ο κίνδυνος των παραπάνω επιπλοκών να μειωθεί κατά 60%. Επιπλέον, η θεραπεία του προδιαβήτη βασίζεται περισσότερο σε αλλαγές του τρόπου ζωής απ’ ό,τι σε φαρμακευτική αγωγή. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σακχάρου έχουν πολύ μεγαλύτερη τάση εκδήλωσης διαβήτη, αλλά αυτό δεν είναι και απολύτως δεδομένο, αφού στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, τα γονίδια και η εθνικότητα. Επιπλέον, κάποιος που έχει την προδιάθεση, αν είναι και υπέρβαρος, την πυροδοτεί. Αν ωστόσο χάσει το περιττό βάρος, μειώνει αυτομάτως τον κίνδυνο.

Το 90% των ανθρώπων στους οποίους γίνεται η διάγνωση του προδιαβήτη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το περιττό λίπος, ειδικά όταν είναι γύρω από τη μέση, ανατρέπει την ισορροπία του σακχάρου, οπότε το επίπεδο της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται, με συνέπεια να προκαλούνται βλάβες στα μικρά αγγεία του σώματος.

Νέα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι ένας στους δέκα ανθρώπους ηλικίας άνω των δεκαέξι ετών είναι καταγεγραμμένοι ως παχύσαρκοι, ενώ ο ένας στους πέντε ως υπέρβαρος. Σε αυτά τα δεδομένα αποδίδουν οι επιστήμονες τις ανησυχητικές διαστάσεις του προδιαβήτη που εξελίσσεται σε επιδημία.

Με το να χάσει κανείς μόλις το ένα πέμπτο του σωματικού του βάρους, αμέσως η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη για την υγεία του. Οπότε, η οδηγία που δίνουν πια οι γιατροί σε όσους νιώθουν ότι διατρέχουν κίνδυνο προδιαβήτη είναι να επισκέπτονται αμέσως έναν διατροφολόγο και το γυμναστήριο.


Το προφίλ του κινδύνου


Οι άνω των σαράντα ετών με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης προδιαβήτη.

- Παράγοντας κινδύνου είναι να έχει κανείς: έναν στενό συγγενή με διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες και είναι υπέρβαρες διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και εκείνες που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Πηγή
-