Αυξάνονται συνεχώς τα κακοποιημένα παιδιά

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

StumpleUpon DiggIt! Del.icio.us Blinklist Yahoo Furl Technorati Simpy Spurl Reddit Google Twitter FaceBook

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Κρήτης, προκειμένου να φιλοξενηθούν στα Παιδικά Χωριά SOS κακοποιημένα παιδιά.

Αυτό επεσήμανε ο διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, κ. Γιώργος Πρωτόπαππας, που βρίσκεται στα Χανιά στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτή η αυξητική τάση των κρουσμάτων κακοποίησης και εγκατάλειψης παιδιών στην Κρήτη δείχνει συγχρόνως αισθητή υποχώρηση της κοινωνικής πρόνοιας στο νησί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, στα μελλοντικά σχέδια των Παιδικών Χωριών SOS είναι η δημιουργία ενός ακόμη τέτοιου χωριού στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαππα, ο οικογενειακός ιστός και η έννοια της οικογένειας στην εποχή μας δείχνει να περνάει κρίση αφού, όπως τόνισε, το τελευταίο χρονικό διάστημα το 70-80% των παιδιών που ζητούν προστασία στα Παιδικά Χωριά SOS προέρχονται από προβληματικές οικογένειες.

Παράλληλα, κάθε πενταετία έχουμε αύξηση κατά 30% των κρουσμάτων παιδικής κακοποίησης πανελλαδικά.

Ο ίδιος τόνισε τον ρόλο της ενημέρωσης γύρω από θέματα προστασίας των παιδιών και της ενδοοικογενειακής βίας.

«Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη ενημέρωση είτε αυτό αφορά την κοινωνική προστασία και το περιβάλλον είτε τις καθημερινές μας ενέργειες, διότι η έννοια της ενημέρωσης πολλές φορές μπορεί να προλάβει το κακό.

Επίσης, από πλευράς κοινωνικής ευαισθητοποίησης είναι σημαντικό να γνωρίζει ένας γονιός πως πρέπει να συμπεριφέρεται στο παιδί του.

Όσο λοιπόν εμείς, ως κοινωνία, παραμένουμε μακριά από την έννοια της προστασίας και αφήνουμε τον διπλανό μας να κακοποιεί σε βάρος ενός παιδιού, είμαστε συνένοχοι και πρέπει να αντιδρούμε» επεσήμανε ο Πρωτόπαππας.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τα παιδιά που προστατεύονται στα Παιδιά Χωριά στην Βάρη, στην Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, είναι 250 σε μόνιμη φροντίδα και στα κοινωνικά προγράμματα ημέρας άλλα 100.

«Κάθε πενταετία έχουμε αύξηση του 30% στην παιδική κακοποίηση» τόνισε ο Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS.

«Ξεκινήσαμε στην Αθήνα ένα πρόγραμμα για εγκαταλειμμένα βρέφη και διαπιστώσαμε πόσο εύκολα κανείς αφήνει ένα μωρό στο δρόμο ή το παρατάει έξω από μια πόρτα.

Την ίδια ώρα φαίνεται πόσο κρίσιμη και αναγκαία είναι η έλλειψη του κράτους για διαχείριση υιοθεσίας».

Όσον αφορά τα κρούσματα παιδικής κακοποίησης στην Κρήτη ο κ. Πρωτόπαππας ανέφερε πως «έχουν ζητήσει την βοήθειά μας και φιλοξενούμε κάποια παιδιά.

Όμως έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια αύξηση του αριθμού αιτήσεων από κοινωνικές υπηρεσίες της Κρήτης για προστασία παιδιών στα Παιδικά Χωριά.

Το 1990 είχαμε μόλις δύο περιστατικά και τώρα έχουμε 15-18. Αυτή η αυξητική τάση των κρουσμάτων δείχνει συγχρόνως και μια υποχώρηση της κοινωνικής πρόνοιας που στην Κρήτη παλιά ήταν σε υψηλό επίπεδο».

Πηγή: madata.gr